Македония започна изграждане на нова телена ограда паралелно на съществуваща по границата с Гърция, за да затрудни влизането на мигранти в балканската страна. Това разкри високопоставен военен представител на държавата, цитиран от „Франс прес”.

От ноември 2015 година се допускат само бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак, но мигранти от други държави се опитат да преминат през Македония, за да достигнат до Западна Европа.

Идеята е да изпратим послание на мигрантите, че има двойна ограда, така че да се окаже преминаването незаконно”, обяви представителят.

От 1 януари 2016 година повече от 68 хиляди бежанци са навлезли в Македония. Полицията обяви, че е спряла около 4 хиляди души в опит да преминат нелегално през държавата само през януари.

Миналият месец Европейската комисия обеща да помогне за увеличаване на охраната по общата граница на Гърция и Македония, където в момента повече от 60 граничари от други държави помагат за контрол на потока от мигранти.

През януари македонският външен министър Никола Попоски заяви, че правителството няма намерение да затваря границата напълно, но ще координирана действията си с ЕС и ще „направи всичко необходимо” за разрешаване на кризата.

Новата ограда ще бъде на 5 метра разстояние от издигнатата през ноември по границата край Гевгели, добави източникът. Той отказа да съобщи с каква дължина ще бъде, но местна медия отбелязва, че ще обхване повече от 30-километров участък по границата с Гърция.

Хуманитарен работник в Гевгели заяви, че ситуацията е станала „малко напрегната”, откакто властите започнаха да изграждат новата ограда.

Междувременно по време на посещение в Сараево австрийският външен министър Себастиан Курц похвали Македония за полаганите усилия, допълвайки, че гръцкото правителство „не помага много в тази област”.

„Искаме да облекчим Македония и да я подкрепим с други държави, защото те не са способни сами да спрат мигрантския поток", изтъкна той пред журналисти.