Македонски съд призна за виновни 33 души, обвинени за членство в етническа албанска военна група планирала терористични атаки, съобщава АП.

Те са арестувани след полицейска акция през 2015 г. Нападението и последвалата престрелка близо до северния граничен град Куманово с осем загинали полицаи и 14 убити терористи.

Седем от обвиняемите получиха доживотни присъди, а други 13 бяха осъдени на 40 години затвор. Останалите получиха присъди от 12 до 20 години.

Петима полицаи са убити при операцията в Куманово

Петима полицаи са убити при операцията в Куманово

Градът е под е полицейска обсада

Полицейски служители осигуряваха сигурността на Върховния съд в Македония по време на съдебния процес на 37-те мъже, обвинени в нападения и тероризъм. 37 души бяха обвинени за участие в престрелката в Куманово, съдът осъди 33-ма от тях.

Припомняме, въоръжените екстремисти са планирали много нападения в Македония с цел дестабилизиране на страната. Групировката е била оглавявана от петима бивши участници в разформированата вече Армия за освобождение на Косово /АОК/.

Това заяви в телевизионно обръщение македонският президент Георге Иванов. Той направи изявление след извънредно заседание на македонския Съвет за национална сигурност в Скопие. По думите на Иванов, членовете на групата са екстремисти със забележителна военна подготовка и умения.

С тревога следим събитията в Македония, заяви тогава Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол в отговор на въпрос на ПФ за ситуацията в югозападната ни съседка и какви мерки се предприемат.

Според ПФ България трябва да има водеща роля за определяне на политиките на Западните Балкани. Патриотите искаха специален държавен фонд, който да подпомага българите зад граница при евентуални подобни кризи.

Армията ни и баретите в готовност при влошаване ситуацията в Македония

Армията ни и баретите в готовност при влошаване ситуацията в Македония

Няма загинали българи в Куманово