Лидерът на малцинството в Сената (горната камата в Конгреса) Мич Макконъл подкрепя отлагането на началото на процеса за импийчмънт на бившия американски президент Доналд Тръмп до следващия месец, предаде "Блумбърг".

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Лидерът на републиканците в Сената: Тълпата бе хранена с лъжи

Целта е да даде време на експрезидента да се защити.

Сенаторът от щата Тексас Джон Корнин, един от най-близките съветници на Макконъл, заяви, че е проведен разговор с републиканските сенатори в четвъртък.

Началото на процеса остава в неизвестност, защото председателят на Камарата на представителите (долната камара) Нанси Пелоси не е изпратила все още обвинителния акт на Камарата в Сената. Самата тя не конкретизира кога точно ще се случи това.

"Чух Нанси Пелоси да казва: "Не се нуждаем от никакви доказателства, всички ги видяхме по телевизията и ги преживяхме", каза по-късно Корнин пред репортери. "За мен това е показателно, но мисля, че всеки,  който е обвинен в подобни престъпления като Тръмп, трябва да има справедлив процес."

Пелоси подписа импийчмънта на Тръмп

Пелоси подписа импийчмънта на Тръмп

На ход е Сената

Съветникът на Тръмп Джейсън Милър заяви в Twitter, че бившият президент е наел Бъч Бауърс, адвокат в Колумбия, Южна Каролина, като част от правния си екип. Неговата фирма е специализирана в представляването на избрани служители, държавни агенции и политически кампании, според уебсайта му.

Подробностите за съдебните процедури са част от дискусия между Макконъл и сегашния лидер на мнозинството Чък Шумър.

"Бъдете сигурни, ще има процес", увери Шумър в четвъртък. "Ще се гласува дали трябва да осъдим президента. Вярвам, че трябва да го осъдим. "

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в четвъртък, че Конгресът трябва да проведе процеса. Байдън ще остави на него да определи какъв трябва да бъде пътят напред и ще се съсредоточи върху това, което смята, че е обещал да изпълни, когато се е кандидатирал."

Най-малко 17 републикански сенатори трябва да се присъединят към всичките 50 демократи, за да осъдят Тръмп. След това Сенатът можеше да гласува, за да му забрани някога отново да заема публична длъжност, с отделен вот с обикновено мнозинство.

Пелоси сформира екипа за отстраняването от власт на Тръмп

Пелоси сформира екипа за отстраняването от власт на Тръмп

След като Пенс отказа да обяви президента за негоден