Около 70 лидери, включително президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин отбелязват стогодишнината от примирието на 1918 г. във френската столица Париж, съобщава АФП.

Френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да отбележат стогодишнината с отхвърляне на национализма, "да построим надеждите ни, вместо да си играем със страховете си един срещу друг".

В реч близо 20 минути, френският лидер описа национализма като "предателство към патриотизма". "Когато казваме, че нашите интереси са на първо място и другите нямат значение, изтриваме най-ценното нещо, което има една нация, което й дава живот - нейните морални ценности", обясни той той.

Точно преди да се съберат лидерите, полугола активистка на Фемен се хвърли срещу кортежа на американския президент Доналд Тръм, преди да бъде задържан.

Активистка на Фемен се хвърли срещу кортежа на Тръмп в Париж

Активистка на Фемен се хвърли срещу кортежа на Тръмп в Париж

Инцидентът повдига въпроси за сигурността на събитието

Церемониите в Нова Зеландия, Австралия, Индия, Хонг Конг и Мианмар стартираха мемориалните събития в целия свят за конфликт, който включваше милиони войници от колонизираните държави в Азия и Африка.

Лидерите на народите на Британската общност, чиито сили бяха разгърнати под британско командване преди 100 години - също изпращат послания за мир и надежда за света през новия век.

"Това беше война, в която Индия не беше пряко ангажирана, но нашите войници се бориха по целия свят, само заради мира", заяви индийския премиер Нарендра Моди в Туитър.

Паметниците в Париж, посветени на Гробницата на неизвестния войник под Триумфалната арка, са предупредени за опасност от национализъм.

Тръмп отложи посещението си в американското военно гробище във Франция поради лошото време

Тръмп отложи посещението си в американското военно гробище във Франция поради лошото време

След разговор с френския му колега Мануел Макрон

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че този ден е не само за напомняне за войната, но трябва да бъде и призив за действие.

Меркел ще даде началото на конференцията Парижки мирен форум заедно с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Тя ще се проведе след паметна служба на Шанз-Елизе.

Създаденият от френския президент Еманюел Макрон, форумът има за цел да подчертае значението на международните институции за подпомагане на разрешаването на конфликти, предотвратяването на войни и разпространението на просперитета.

Британският премиер Тереза ​​Мей и кралица Елизабет ще присъстват на отделно събитие в Лондон.

Независимо от шоуто на единството в Триумфалната арка, където учениците ще четат съобщения, написани от войници на осем езика, се очаква напрежението да се открие под повърхността.

Американският президент Доналд Тръмп, чийто национализъм на твърдия лидер разтърси звездата на Запада, пристигна в Париж, като критикува домакин Макрон, че е "обиден".

Тръмп се изненада в скорошно интервю, в което Макрон говори за необходимостта от европейска армия и изброи САЩ заедно с Русия и Китай за заплаха за националната сигурност.

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Тръмп отговоря, че ще помогне на Европа в отбраната при справедливи условия

Други участници в паметната служба и форума са турският президент Реджеп Тайип Ердоган, канадският премиер Джъстин Трюдо и израелският Бенямин Нетаняху, както и Путин.

С крайнодясните националистически политици, които идват на власт от Бразилия до Италия в Австрия, 40-годишният центрист Макрон е настроен да се позовава на войната, за да направи случая подходящ за международно сътрудничество.

"Целта на форума на мира е да покаже, че има много сили в международната система - държави, неправителствени организации, фондации, интелектуалци, компании - които вярват, че се нуждаем от свят на правила, отворен свят и многостранен свят" , заяви френският президент.

За изпълненията ще се погрижат френският кино-американски китарист Йо-йо Ма, както и западната африканска певица Анжелик Кидхо. В програмата ще се включи и европейски младежки оркестър с руски диригент.

10 000 полицаи ще осигуряват реда и сигурността в Париж, който многократно е бил заплашван от джихадисти.

Век след Първата световна война 80 хил. войници още не са намерени във Вердюн

Век след Първата световна война 80 хил. войници още не са намерени във Вердюн

Общо 300 000 германски и френски войници загиват там през 1916 г.

"Не трябва да приемаме мирa в Европа за даденост. Днес, 100 години след края на Първата световна война, Европейският съюз застава зад мира и единство" написа Доналд Туска в Туитър.