Еманюел Макрон се очаква официално да обяви днес, че затварят École Nationale d'Administration (ENA) - френското елитно училище за лидери, където самият той е учил, пише "Гардиън".

Училището открива пътя към властта в публичния и обществения сектор. Четирима френски президенти, включително Макрон, както и десетки министри и бизнес лидери, са учили в елитната школа.

Училището е основано от генерал Шарл дьо Гол през октомври 1945 г. с идеята прекратяване доминацията на висшата класа, прекратяване на непотизма и превръщане на гражданската служба в по-демократична. Но училището става символ на установения елит, критикувано заради насърчаване на групово мислене.

Първоначално училището е разположено в Париж, но впоследствие е преместено в Страсбург, макар че има кампус и в столицата. Докато процентът на учащите от висшата класа е 45 на сто през 50-те и 60-те г. на миналия век, този процент нараства до 70 на сто между 2005 и 2014 г., а приетите от работническата класа падат до 6 на сто.

Решението на Макрон да затвори ENA е продиктувано от възникналото през 2018 г. движение на "жълтите жилетки", които обвиняват лидерите на страната, че пренебрегват обикновените французи.

Текстът на речта, която президентът не произнесе, тъй като бе отложена заради пожара в катедралата "Нотр Дам", бе разкрит от френски медии през 2019 г. Макрон трябваше да заяви, че искат да изградят общество с равни възможности, трябва да променят правилата за набиране, кариери и достъп до най-горния ешелон на гражданската служба. "Заради това ние ще променим системата на обучение, подбор и кариерно развитие като се разделим с ENA и с няколко други институции."

Целта на Дьо Гол за по-равен достъп до висше образование във Франция никога не е реализирана.

Френски медии съобщават, че ново училище ще привлича по-социално разнообразни кандидати, които ще изучават предмети, които отговарят на съвременността, такива като френската версия на секуаларизма, бедността, екологията и науката.

Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак, Франсоа Оланд, Еманюел Макрон, Жан Кастекс, Едуар Филип, Ален Жупе, Флоранс Парли, Бруно льо Мер и много други известни френски политици са завършили École Nationale d'Administration.