69 мигранти са били спасени в неделя от Малта, съобщиха от военноморския флот. Още 49 души все още са в морето и очакват дадена страна да им позволи да се влязат, предаде АФП.

Мигрантите са изпратили сигнал за бедствие. Пътували са, както много други като тях по този маршрут, с примитивна лодка. 

Междувременно германската неправителствена организация Sea-Eye заяви, че нейният спасителен кораб се е отзовал на сигнал за помощ друга лодка с 24 бежанци на борда.

Кораб под германски флаг вече е спасил 17 души от Западна Африка на борда в събота в международни води край бреговете на Либия.

В същото време, кораб под холандски флаг е вздел 32 мигранти, спасени на 22 декември. Сред тях са и три малки деца, трима непридружени юноши и четири жени от Нигерия, Либия и Кот д'Ивоар.

Докато Италия, Малта, Испания и Холандия отказаха, няколко германски града предложиха да ги вземат.

В събота обаче говорител на правителството заяви, че Германия ще приеме само някои от мигрантите, ако и други европейски страни също се съгласят да го направят.

Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта

Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта

Не иска да ги приема

Миналата седмица новородено бебе и майка му бяха транспортирани  с хеликоптери от лодка до Малта. 

Повече от 1300 мигранти са загинали, в опит да достигнат до Италия или Малта от началото на годината, според Международната организация за миграция.

Припомяме, че месеци наред корабът със стотици мигранти на борда "Акуариус" бе разкарван от държава до държава в опит да се намерят желаещи да ги вземат.