Съдът на ООН в Хага отхвърли съдебен иск на Маршаловите острови срещу Индия, Пакистан и Великобритания. Малката островна държава обвинява трите страни, че са се провалили и не са прекратили ядреното въоръжаване, съобщава "Франс прес".

Мнозинството съдии в 16-членния състав на Международния съд на ООН постанови, че няма доказателства, че Маджуро е имал преди спор с някоя от трите ядрени държави или са провеждали двустранни преговори по казуса.

„Съдът потвърди възражението за подсъдност”, повдигнато от всяка от страните, каза председателстващият съдия Рони Авраам и поясни, че следователно трибуналът „не може да пристъпи по съществото на делото”.

След изслушването в Хага, от малката държава обявиха, че ще разгледат решението, което е окончателно и не може да бъде обжалвано.

„Очевидно това е много разочароващо”, каза адвокатът, защитаващ интересите на страната.

В миналото Маршаловите острови подадоха иск срещу 9 държави: Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ. Израел никога не е признавал официално, че има ядрени оръжия.

Но Международният съд позволи да се разгледат искове само срещу Великобритания, Индия и Пакистан, защото вече са признали правомощията на съда.

Въпреки че Индия и Пакистан не са подписали Договор за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), те имат задължения според “международното право” да преговарят и в крайна сметка да намалят ядрения си арсенал.

Маршаловите острови заявяват, че въпреки страданието им, световните ядрени сили не са изпълнили условията от сключения през 1968 година Договор за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО).

Те не са изпълнили задълженията си относно прекратяването на ядрената надпревара и ядреното разоръжаване, допълват от островите.

Великобритания се е подписала под договора за разлика от Индия и Пакистан.

Между 1946 и 1958 година САЩ проведоха 67 ядрени теста на островите.