"Труд"

Машинната бюлетина - с криптограма

Разписката, която издава машината за гласуване, да е отпечатана върху обикновена хартия, но защитена с нечетима за човешко око криптограма, която показва точно от кое устройство е издадена.

Криптограмата ще се отпечатва върху всяка бюлетина (разписка за гласуване) и след машинно разчитане ще може да покаже еднозначно от кое устойство е отпечатана.

В изискванията на обществената поръчка пише, че трябва "в разписката да се предвиди евентуално място за бар код или други контроли, изисквани от предложения "процес за последващ контрол на преброяването по хартиена следа".

"Стандарт"

Намаляват солта в хляба и сиренето

Министерството на здравеопазването ще започне преговори с производители за намаляване на солта в хляба и млечните продукти. Това съобщи заместник здравният министър Галин Каменов. И подчерта, че това са част от мерките, които ведомството подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, който ни поставя на челно място по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози.

"Монитор"

Арестуваха въоръжен до зъби ало измамник

Въоръжен до зъби телефонен измамник е арестуван със съдействието на поредната му жертва във Враца, съобщиха от областната дирекция на МВР. 48-годишният столичанин се обадил на домашния делефон на 37-годишна жена от града към 11 часа в петък. Той й казал, че участва в специализирана операция на МВР и поискал от нея 10 000 евро и всички златни накити, които притежава. След като жената подала сигнала в МВР, на адреса й е изпратен служител, който съдействал при осъществяване на последващите комуникации с мнимия полицейски служител.

Предприети са незабавни заградителни мероприятия и в момент на взимане на парите и бижутата мошеникът е задържан.