Протестиращи жени излизат по улиците на повече от 250 населени места в Испания, за да обявят "извънредно положение за жените" след поредица от изнасилвания и лято, в което 19 жени бяха убити от настоящите или бившите им половинки, пише "Гардиън".

С протестите организаторите целят да "превърнат нощта виолетова" - цветът на феминисткото движение - за да изразят притеснението си и да протестират срещу апатията, безразличието и липсата на внимание от политиците и медиите.

Протести в Испания след оправдателна присъда за изнасилване

Протести в Испания след оправдателна присъда за изнасилване

Милиони подписи събра петиция за санкции срещу съда

От началото на годината са убити 42 жени при домашно насилие. 32 деца са останали без майка. Откакто правителството регистрира тези убийства от 2003 г., общо 1017 жени са убити от партньорите си.

Демонстрациите са организирани три години след известен случай с групово изнасилване на жена на фестивала с бикове в Памплона и на фона на процеса срещу седем мъже, обвинени в изнасилването на 14-годишно момиче в Каталуния.

В Испания гласят закон - секс без изрично съгласие е изнасилване

В Испания гласят закон - секс без изрично съгласие е изнасилване

Според законопроекта съгласието за секс трябва да бъде изрично

Това беше лято, в което доминираха варварството, убийствата, изнасилванията, нападенията, педофилията и нападенията от банди, отбелязват организаторите на протестите. Те призовават хората да се съберат със свещи, факли, фенери и мобилни телефони, за да "изпълнят нощта с феминизъм".