Вицепремиерът на Италия и вътрешен министър Матео Салвини заяви, че е против национализиране на магистралите в страната, но може да се обмисли смесено управление от държавата и частния сектор, информира "Ройтерс".

Представители на италианската управляваща коалиция, в която участват партия "Лига" на Салвини и Движение "Пет звезди", предложиха държавата да поеме контрол над магистралите след трагедията с рухналия мост в Генуа през миналата седмица, при която загинаха 43 души.

Ден на траур в Италия в памет на загиналите при рухването на моста

Ден на траур в Италия в памет на загиналите при рухването на моста

Матарела и премиерът Джузепе Конте ще водят церемонията

"Не подкрепям национализация", каза Салвини в радиоинтервю, но добави, че условията за даване на концесии трябва да бъдат преразгледани. Той отбеляза, че не изключва възможността за "смесица от публично и частно управление".

Салвини също атакува компанията Atlantia, която контролира оператора Autostrade per l'Italia, отговорен за поддръжката на падналия в Генуа мост Моранди. Силовият министър коментира, че с всеки изминал ден е по-смутен от поведението на компанията.

В сряда от Atlantia заявиха, че са поискали да се направи оценка на коментарите на политиците и тяхното отражение върху цената на акциите.

В Италия затвориха превантивно мост, проектиран от Моранди

В Италия затвориха превантивно мост, проектиран от Моранди

Мостът ще бъде затворен, докато не се направи оценка на безопасността

"...Вчера (Atlantia) обявиха, че проверяват направените коментари, тъй като смятат, че отражението върху акциите не е причинено от срутването на моста, а от мои и от на (лидера на "Пет звезди") Ди Майо изявления", коментира Салвини.

Докато правителството продължава да дебатира бъдещето на магистралите, транспортният министър Данило Тонинели опроверга информация, че държавната инвестиционна банка Cassa Depositi e Prestiti може да вземе дял от Autostrade per l'Italia.

"Не зная за тази идея и научих, че вече е отхвърлена от икономическото министерство", коментира Тонинели, член на "Пет движение", пред вестник La Verita.

Източник заяви пред "Ройтерс" във вторник, че управляващата коалиция обмисля възможността държавата да вземе контролен пакет от магистралите чрез Cassa Depositi e Prestiti.