Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео е нарушил федералните етични правила при използване на ресурси, финансирани от американските данъкоплатци, съобщава "Политико", позовавайки се на проверка на генералния инспектор на Държавния департамент.

Към тези нарушения инспекторът отнася лични искания от Помпео и жена му Сюзан към служители на департамента. Повече от 100 пъти Помпео и жена му са поискали от служители на департамента да им свършат задачи, които са били в лична изгода.

"Политико" се сдоби с копие на доклада за семейството.

Докладът се чака от дълго време във Вашингтон, където Помпео е разглеждан като потенциален кандидат в Републиканската партия на президентските избори през 2024 г. За проверката на действията на Помпео и съпругата му стана ясно миналата година, след като бившият държавен секретар организира уволнението на Стив Линик, бивш генерален инспектор на Държавния департамент.

След като са проверили имейли и други документи, а също така са разпитали служители на ведомството, разследващите са разкрили редица примери за злоупотреби от Майк и Съюзан Помпео - от запазване на час за фризьор и резервации за вечери до извеждане на кучето им на разходка и организиране на турове на политически съюзници на Помпео. Служители са заявили пред разследващите, че исканията на Съюзан Помпео, която не е на федерална заплата, са били подкрепени от бившия държавен секретар.

Не всички повече от 100 примера представляват нарушение на правилата.

Майк Помпео, разпитан от разследващите, е заявил, че молбите често са били малки и от приятел към приятел. Адвокат на бившия топ дипломат на САЩ разкритикува доклада като политически пристрастен.

От офиса на генералния инспектор защитиха разследването си.