Високопоставен руски служител коментира, че Русия е "достатъчно силна", за да победи страните от НАТО, които помагат на Украйна на фона на продължаващата военна инвазия на Русия. Официалният представител също така потвърди ангажимента на руския президент Владимир Путин да завладее източноукраинските територии, пишат АП и "Фокс нюз".

Дмитрий Медведев, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация, пряко подчинен на Путин, обвини НАТО в "открита битка" срещу Русия и заклетите врагове на Русия ще бъдат "победени" в публикация в Telegram.

"Цялата система на НАТО почти открито воюва срещу нас. Ние сме достатъчно силни, за да постигнем всички цели на специалната военна операция", пише заместникът на Путин.

Той също така сравни настоящата окупация на Украйна с нахлуването на Москва в съседна Грузия през 2008 г.

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Той определи влизането на Финландия и Швеция в НАТО като "сериозен дестабилизиращ фактор"

"Както през август 2008 г., нашите врагове ще бъдат победени и Русия ще осигури мир при свои собствени условия. Победата ще бъде наша", добави той.

НАТО има 31 страни членки, като Финландия беше добавена по-рано тази година.

Някои членове на НАТО включват САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия, Полша и Португалия.

Украйна се стреми да се присъедини към НАТО и получи път към членство. Все пак световните лидери казаха, че страната ще бъде добавена едва след като войната й с Русия приключи, тъй като членството изисква страните от НАТО също да обявят война на Русия.

Медведев пак заплашва с Трета световна война

Медведев пак заплашва с Трета световна война

След първия ден на срещата на НАТО във Вилнюс

Коментарите на Медведев идват след като украинският президент Володимир Зеленски обяви рано във вторник, че е провел телефонен разговор с премиера на Холандия Марк Рюте, също член на НАТО.

"Благодарен съм за присъединяването на Холандия към Съвместната декларация на G7 за подкрепа на Украйна. Обсъдихме бъдещи двустранни гаранции за сигурност в рамките на тази декларация, която трябва да се основава на ключовата роля на Холандия в коалицията на изтребителите", каза Зеленски.

"Говорих за ситуацията на бойното поле и очертах текущите нужди на отбраната, включително артилерия, бронирани превозни средства и системи за противовъздушна отбрана за защита на инфраструктурата на Черноморската инициатива за зърно", коментира Зеленски.

В САЩ предупреждават Русия, че ядрена атака срещу Украйна е атака срещу НАТО

В САЩ предупреждават Русия, че ядрена атака срещу Украйна е атака срещу НАТО

Линдзи Греъм: Време е да изтрезнеете, вашата варварска инвазия в Украйна не работи

Коментарите идват и след като Русия нанесе ракетен удар в центъра на украинския град Покровск в понеделник вечерта, оставяйки най-малко седем жертви. Сред загиналите са петима цивилни, един спасител и един войник.

Най-малко 39 жертви са ранени при атаката.

Атаката с нанасяне на удар върху зона два пъти в рамките на кратък период от време - конкретно е насочена към спасителите по време на войната, казаха украински официални лица.

Губернаторът на Донецк Павло Кириленко каза, че залп от ракети "Искандер" е ударил града. Около 40 минути по-късно още един бараж удари, докато спасителните екипи се грижиха за жертвите на първото нападение.

По руския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа

По руския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа

Докато руските войски вече година и половина са окопани в Украйна

"Цялата (полиция) беше там, защото беше необходима, влагайки усилията си в спасяването на хора след първия удар", каза във вторник Иван Вихивски, шеф на украинската национална полиция. "Те знаеха, че под развалините са ранените - трябваше да реагират, да копаят, да извадят, да спасят. И врагът умишлено удари втория път."

Руските военни са използвали такива двойни атаки с ракети, дронове или артилерия по време на инвазията си в Украйна. Те използват същата тактика, когато се биехав гражданската война в Сирия.

Ръководителят на градската администрация на Покровск Сергей Добриак описа атаките срещу Покровск като "типичен руски сценарий: 30-40 минути между ракетите".

Украйна напредва и Путин отново ще посегне към ядрената заплаха

Украйна напредва и Путин отново ще посегне към ядрената заплаха

Но Путин се страхува, може и да е луд, но не е самоубиец, защото ако предизвика Апокалипсис, ще получи ответен Армагедон

"Когато спасителите идват да спасяват живота на хората, пристига още една ракета. И броят на жертвите се увеличава", каза той във видео коментар за местни медии.

Президентската канцелария на Украйна съобщи, че Русия е извършила отделни атаки през нощта срещу град Кругляковка, оставяйки трима цивилни жертви и срещу село близо до Купянск, убивайки двама цивилни.

Русия за първи път нахлу в съседна Украйна на 24 февруари 2022 г. Инвазията на Русия продължава вече над 530 дни.

Вечната война на "психопата Путин"

Вечната война на "психопата Путин"

Путин иска да въвлече руснаците в цивилизационен конфликт със Запада много отвъд Украйна