Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че условният механизъм за спазване върховенството на закона към евробюджета ще се прилага от 1 януари 2021 г., информира "Политико".

Тя поясни, че той ще влезе в сила, дори и ако Унгария и Полша решат първо да се обърнат към Съда на ЕС да провери дали е законен.

"От 1 януари Комисията ще разглежда случаите в рамките на условния механизъм. Ако има нарушение на върховенството на закона, това ще бъде регистрирано", каза тя. Фон дер Лайен добави, че Комисията ще се нуждае от "определено време да подготви насоките за условния механизъм".

Щом Съдът на ЕС вземе решение, Брюксел ще се заема с тези случаи. Това означава, че от 1 януари няма да бъде изгубен нито един случай, поясни германският политик.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте нарече споразумението за обвързване на механизма за върховенството на закона с евробюджета "историческо".

Рюте поясни, че е постигнат компромис след "тежки преговори". По думите му в крайна сметка механизмът не е променен, въпреки че Полша и Унгария обявиха победа.

"Те не са съгласни с договорения механизъм и искаха да го променят. Това не се случи", изтъкна премиерът.

През последните седмици Полша и Унгария блокираха бюджет от 1,8 трилиона евро, тъй като бяха против клауза, която обвързва парите със спазване върховенството на закона.

Евролидерите се споразумяха за 1,8 трилиона евро дългосрочен бюджет и пакет за възстановяване на COVID-19, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.