Евролидерите тази вечер се споразумяха за 1,8 трилиона евро дългосрочен бюджет и пакет за възстановяване на COVID-19, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Ройтерс".

Сега може да започне възстановяването на европейските икономики, написа той в "Туитър" след срещата в Брюксел.

По думите му, това е исторически план за възстановяване, който предвижда зелен и дигитален преход.

Междувременно Баренд Лейтс, говорител на Мишел, заяви, че спорният механизъм за обвързване с принципите на върховенството на закона е приет.

Припомняме, че по-рано днес евролидерите изразиха оптимизъм, че могат да се договорят за дългогодишния бюджет на Европейския съюз, съобщава "Политико".

Полша и Унгария блокират бюджет от 1,8 трилиона евро, тъй като са против клауза, която обвързва парите със спазване върховенството на закона.

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира пред журналисти преди срещата, че днешната среща на върха "ще бъде важна". Той добави, че след седмици на дискусии "ние сме на една крачка от постигане на консенсус" за бюджета и финансовия пакет за икономическо възстановяване от коронавируса.

Лидерите са "много, много близо" до постигане на добро споразумение "за единството на ЕС", отбеляза Орбан и добави: "Днес ние се борим за единството на нашия общ континент".

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви от своя страна, че ЕС трябва да приеме бюджета и финансовия пакет за възстановяване, но също изисква "определени правни решения".

Според него ЕС трябва да избегне "произволно и политически мотивирано решение" по отношение обвързването на върховенството на закона с евробюджета.

Моравецки обясни, че постигнатите компромисни заключения между Полша, Унгария и германското европредседателство определят "демаркационната линия" между бюджетния контрол, регулациите за борба с измамите и корупцията от една страна и регулациите за върховенството на закона от друга.

Вчера полският вицепремиер Ярослав Говин съобщи, че Полша, Унгария и Германия са постигнали споразумение за евробюджета.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че тя и екипът й работят "много здраво" през последните дни за разрешаване на различията за бюджета. Според нея споразумение за бюджета ще бъде "много важен сигнал".

Евролидерите изразиха оптимизъм преди разговорите за бюджета на ЕС

Евролидерите изразиха оптимизъм преди разговорите за бюджета на ЕС

Уверен съм, че можем да преодолеем ветото на Полша и Унгария

Френският президент Еманюел Макрон също бе убеден, че са близо до постигане на компромис за бюджета.

Очаквано, тази вечер бяха удължени с 6 месеца санкциите срещу Русия. Сега те ще бъдат в сила до 31 юли 2021 г.