Евролидерите изразиха оптимизъм, че могат да се договорят за дългогодишния бюджет на Европейския съюз, съобщава "Политико".

Полша и Унгария блокират бюджет от 1,8 трилиона евро, тъй като са против клауза, която обвързва парите със спазване върховенството на закона.

Унгария, Полша и Германия се разбраха за евробюджета

Унгария, Полша и Германия се разбраха за евробюджета

Сега компромисът за бюджета трябва да получи одобрението на ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира пред журналисти преди срещата, че днешната среща на върха "ще бъде важна". Той добави, че след седмици на дискусии "ние сме на една крачка от постигане на консенсус" за бюджета и финансовия пакет за икономическо възстановяване от коронавируса.

Лидерите са "много, много близо" до постигане на добро споразумение "за единството на ЕС", отбеляза Орбан и добави: "Днес ние се борим за единството на нашия общ континент".

Орбан настоява върховенството на закона да не се обвързва с бюджета на ЕС

Орбан настоява върховенството на закона да не се обвързва с бюджета на ЕС

Той добави, че този въпрос трябва да се разглежда отделно

Унгарският лидер подчерта още, че "по-важното" е, че "ние се борим за победата на благоразумието".

Докато държавите се борят с пандемията и икономическите последици, "ние трябва да се държим разумно и да намерим път към надеждни подходи" за осигуряване на помощ на хората в нужда, смята Орбан.

"Така че днес има добри надежди", смята той.

 Шефът на полския Сенат: Правителството да не налага вето на бюджета на ЕС

Шефът на полския Сенат: Правителството да не налага вето на бюджета на ЕС

Това може да доведе до напускане на ЕС...

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви от своя страна, че ЕС трябва да приеме бюджета и финансовия пакет за възстановяване, но също изисква "определени правни решения".

Според него ЕС трябва да избегне "произволно и политически мотивирано решение" по отношение обвързването на върховенството на закона с евробюджета.

Моравецки обясни, че постигнатите компромисни заключения между Полша, Унгария и германското европредседателство определят "демаркационната линия" между бюджетния контрол, регулациите за борба с измамите и корупцията от една страна и регулациите за върховенството на закона от друга.

Полша предупреди Меркел за готовността си да наложи вето на евробюджета

Полша предупреди Меркел за готовността си да наложи вето на евробюджета

Става въпрос за около 1,8 трлн. евро

Смесването на двете създава много опасна ситуация, където политически мотивирани условия могат да стоят зад механизма, атакувайки всяка една страна. Днес ние се страхуваме, че може да бъдем атакувани по неоправдан начин, но разбира се в бъдеще всяка една страна може да бъде атакувана. И за да се избегне тази несигурност и двусмисленост, ние трябва да работим върху заключенията, тези заключения са предпоставка процесът да продължи, обясни Моравецки.

Вчера полският вицепремиер Ярослав Говин съобщи, че Полша, Унгария и Германия са постигнали споразумение за евробюджета.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че тя и екипът й работят "много здраво" през последните дни за разрешаване на различията за бюджета. Според нея споразумение за бюджета ще бъде "много важен сигнал".

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Бюджетът и спасителният пакет за 1,1 трилиона евро се нуждаят от единодушна подкрепа

Тя поясни, че работят за намиране на решение относно притесненията на Унгария и Полша паралелно със запазване механизма за върховенството на закона, съгласуван от ЕС.

"Ще видим днес дали може да постигнем единодушие в Европейския съвет. Разбира се, би било много важен сигнал за способността на ЕС да реагира, ако ние успеем да постигнем този важен резултат", каза Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон смята, че са близо до постигане на компромис за бюджета.

"Постигнат е компромис (за европейския бюджет) и ние се надяваме да финализираме този компромис през следващите часове", коментира той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви от своя страна, че през последните дни по време на подготовката на срещата на върха е постигнат голям напредък. Той се надява евролидерите да постигнат споразумение днес следобед.

"Би било много важно и много силен сигнал към останалия свят, но също и към нашите европейски граждани", смята той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е радостна, че на масата за преговори има компромисно предложение за излизане от безизходицата за евробюджета и механизма за върховенството на закона.

Италианският премиер Джузепе Конте също изрази оптимизъм, че евролидерите могат да се споразумеят за евробюджета.

"Уверен съм, че можем да преодолеем ветото на Полша и Унгария", каза той и добави, че през последните часове има сигнали за сближаване.

По време на двудневната среща на върха в Брюксел евролидерите ще обсъдят евробюджета, Брекзит, климата, Турция, координиране разпределението на ваксините срещу коронавируса и други теми.

В средата на годината след повече от две години преговори и пандемия евролидерите договориха рамката за разходите през следващите седем години.

Многогодишната финансова рамка (2021-2027) ще бъде 1,074 трилиона евро и към нея ще бъде прикрепен фонд за възстановяване на ЕС от пандемията от коронавирус в размер на 750 милиарда евро. Според плана за първи път в историята на Общността държавите ще вземат общ заем от финансовите пазари.