Мексиканските наркокартели, с които през последната година федералното правителство води истинска война, преместват в своите бази в Централна Америка, съобщава rosbalt.ru.

Според данните само за последните дни в Мексико са „засечени" няколко тайника на наркомафията, в които имало 10 милиона долара.

От полицията посочват, че наркокартелите са разбрали, че може да използват Салвадор като място за пране на пари и за транзит на наркотици.

По данни на ООН количеството конфискуван кокаин в Централна Америка се е увеличило три пъти от 2003 до 2008 година. Броят на убийствата в Гватемала, Хондурас и Салвадор също се е увеличил заради активизирането на мексиканските наркокартели.

Данните сочат, че за последните 6 години потреблението на наркотици в Мексико се е увеличило с 50%. От министерството на обществената сигурност в Мексико съобщават, че числото на наркозависимите хора в страната е 4.8 милиона души от общо 112 милиона мексиканци.

Отбелязва се и че след като в края на 1990 година са разгромени мощните картели в Колумбия, мексиканските престъпни групировки са тези, които са поели контрола върху наркотрафика в САЩ. Независими експерти считат, че доходите на мексиканските наркокартели от тази контрабанда възлизат на десетки милиарди долара.