Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е уверена, че сделката за Брекзит, сключена между Европейския съюз и Обединеното кралство, е добър резултат, съобщи Barron"s. По думите й тя очаква, че Германия ще може бързо да реши дали да подкрепи търговската сделка.

Федералното правителство внимателно ще разгледа текста на споразумението, но ние не започваме от нулата - Комисията информираше страните членки през целия преговорен процес, така че ще можем да преценим бързо дали Германия може да одобри днешните резултати от преговорите, каза тя.

Тя съобщи, че членовете на германското правителство ще обсъдят сделката на видеоконферентно заседание на 28 декември.

Дори извън Европейския съюз, Великобритания ще остане важен партньор за Германия и Европейския съюз, заяви тя.

ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение
Обновена

ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита и квоти за всички стоки

Припомняме, по-рано днес Европейският съюз и Великобритания постигнаха историческо пост-Брекзит споразумение в сферата на търговията и сигурността. Трудно извоюваните договорености от двете страни се случват четири години и половина, след като Обединеното кралство избра да напусне Общността.

По-късно премиерът на Великобритания Борис Джонсън изказа своята позиция за постиганото споразумение, като заяви, че за първи път от 1973 г. Англия е независима страна.