Генералният секретар на НАТО се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин в четвъртък на фона на предизвикателства за трансатлантическия военен съюз и нарастващото напрежение в Европа, пише "Франс24".

Но има скептицизъм по отношение на ролята, която НАТО може и трябва да играе в деескалацията на международните спорове, тъй като разделенията остават в рамките на организацията. Срещата между Йенс Столтенберг и Меркел идва на фона на продължаващите репресии срещу протестиращите в Беларус, съседна на ЕС страна  и нарастващо напрежение между членовете на НАТО (но исторически съперници), Гърция и Турция в Средиземноморието, както и скорошното изтегляне на американските войски, разположени в Германия.

Меркел определи напрежението като "тревожно". "Напрежението между съюзниците в НАТО ни прави много неспокойни".

Заявявайки, че поддържа редовни контакти с турски и гръцки представители, Столтенберг заяви, че Атина и Анкара трябва да разрешат напрежението чрез "диалог и компромис". "Проблемът трябва да бъде решен в духа на солидарността на съюза и в съответствие с международното право".

Обръщайки се към ситуацията в Беларус, където протестиращите продължават да призовават за оставката на президента Александър Лукашенко след оспорван резултат от изборите по-рано през август, Столтенберг отрече обвиненията, че войските на НАТО се събират на границата на страната с Полша и Литва.

"НАТО няма военно подкрепления в региона, така че всяко оправдание за използване на сила за потушаване на мирните протестиращи лица е абсолютно неоправдано", заяви Столтенберг, който пристигна в Берлин в сряда, за да се срещне с високопоставени германски служители и да присъства на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС.

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили
Обновена

Путин: Лукашенко поиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда нужда да използва руски сили в Беларус, а и ситуацията се нормализира

Той се позова и на изтеглянето на американските войски от Германия. Това решение бе взето от президента на САЩ Доналд Тръмп, който многократно критикуваше членове на НАТО - и по-специално Германия - за това, че през 2014 г. не успяха да постигнат договорена цел, членовете на организацията да отделят не по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за разходи за отбрана. Тръмп заяви тогава, че САЩ харчат твърде много от собствените си пари, за да "защитят" Европа.

Въпреки че Германия увеличава разходите си за отбрана от 2014 г., тя все още не е достигнала целта от 2%. Най-новата оценка на НАТО прогнозира, че страната е похарчила 1,38% за разходи за отбрана през 2019 г., докато Съединените щати според съобщенията са изразходвали 3,42%. Всъщност само девет членове на съюза от 30 държави достигат договорената цел от 2% през 2019 г., според оценките на НАТО. Счита се, че спадът в разходите за отбрана от някои европейски членове на НАТО е ключов фактор зад съобщението на Тръмп по-рано тази година, че САЩ ще изтеглят около 12 000 американски войници от Германия.

Обръщайки се към решението на САЩ, генералният секретар на НАТО заяви, че е важно съюзниците на НАТО "да продължат да се консултират отблизо, тъй като присъствието на САЩ в Европа е важно, както за сигурността на Европа, така и за сигурността на САЩ."

Франция настоя Турция да спазва международното право в Източното Средиземноморие

Франция настоя Турция да спазва международното право в Източното Средиземноморие

след като напрежението с Турция се увеличава в региона

Фабрис Потие, главен стратегически директор на Rasmussen Global, заяви пред CNBC в четвъртък, че НАТО е разкъсано от разделения сред своите членове. Най-често срещаният конфликт е между Гърция и Турция, партньори в НАТО, и двете провеждат съперничещи си военни учения край остров Крит на фона на конкурентни претенции за права за проучване на нефт и природен газ в източното Средиземноморие.

Това предизвика разрив в рамките на НАТО и Европа, като САЩ явно проведоха военноморски учения с Турция, докато Франция провеждаше учения с Гърция.

"Истинският натиск за НАТО е отвътре. Да, има кризи навън в Беларус, в Източносредиземноморската криза, но в основата си е отвътре, защото някои от големите членове, САЩ, Турция, Франция, нямат съгласие", коментира Потие на Squawk Box на CNBC Европа.

"Мисля, че вътре в НАТО има истинска политическа криза", добави той.

със случая на Франция и Турция наблюдаваме един вид ескалация в Източното Средиземноморие, така че мисля, че истинският политически разговор между Йенс Столтенберг и канцлера Меркел е повече за това как да разрешим тези политически въпроси между нашите държави-членки".

Ердоган мечтае за нова Османска империя

Ердоган мечтае за нова Османска империя

Териториални претенции поне към 5 държави...