Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова преговорите с Албания и Северна Македония за присъединяване на двете балкански държави към Европейския съюз да започнат през март, съобщават медии.

Меркел отбеляза, че ще настоява пред евролидерите да започнат преговорите на срещата на върха на ЕС през март.

Фон дер Лайен: ЕС трябва да изпълни обещанието си към Северна Македония и Албания

Фон дер Лайен: ЕС трябва да изпълни обещанието си към Северна Македония и Албания

Двете страни направиха много…

"Преди всичко ние искаме да постигнем споразумение на следващия Европейски съвет през март за започване на преговори за присъединяване с Албания и също със Северна Македония", каза тя по време на среща с албанския премиер Еди Рама.

Според канцлера "двете страни са постигнали много" и следователно Берлин ще подкрепи стартиране на преговори с двете държави.

В края на миналата година Европейският съвет за пореден път не успя да постигне съгласие за дата за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Евролидерите се съгласиха Брюксел да започне преговори с двете държави през 2020 г.

ЕС подканя за по-бързи преговорите с Албания и С.Македония

ЕС подканя за по-бързи преговорите с Албания и С.Македония

Трябва да започнат през пролетта, коментира еврокомисарят по разширяването

На срещата на върха на ЕС през октомври Франция, Дания и Холандия блокираха решение за започване на преговори с Тирана и Скопие. Европейският парламент обаче разкритикува решението. Законодателният орган прие резолюция, с която осъди "стратегическата грешка".

Северна Македония е на път окончателно да се присъедини към НАТО, след като САЩ официално ратифицираха протокола за присъединяване. Страната се опитва да се присъедини към ЕС, след като преодоля едно от най-големите препятствия - дългогодишен спор за името с Гърция.