Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли съмненията, че оттеглянето й от поста лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) ще доведе до намаляване на влиянието й на световната сцена, включително в отношенията си с лидерите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган, информира "Ройтерс".

Кандидатите за наследници на Меркел

Кандидатите за наследници на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, Йенс Шпан и Фридрих Мерц

Меркел заяви по време на пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси в Берлин, че решението да не се кандидатира за още един мандат като лидер на ХДС дори ще и даде повече време за разрешаване на проблеми.

Дяволиите на Ангела Меркел

Дяволиите на Ангела Меркел

Успоредно на грешките, неоспорими са и достойнствата на Ангела Меркел. Основно - тя бе превдивим и умерен лидер. Проблемът обаче бе този, че времената вече не бяха такива, пише Мартин Табаков

"Не вярвам, че нещо ще се промени относно преговорната позиция на международни преговори - дори може да се каже, че ще имам повече време да се концентрирам върху задачите си като ръководител на правителството", подчерта тя.

Сиси е в Берлин за среща на върха за Африка.

Меркел напуска лидерския пост на  християндемократите след 18 г. управление
Обновена

Меркел напуска лидерския пост на християндемократите след 18 г. управление

Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста

Вчера германският канцлер съобщи, че няма да се кандидатира за пореден мандат като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на конгреса през декември. 64-годишната също изключи да се бори за пети мандат като канцлер през 2021 г.