Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди съпартийците си, че трябва да направят компромис, за да бъде сключено споразумение за управляваща коалиция, информира Ройтерс.

Днес започват проучвателни разговори между консерваторите на Меркел, пробизнес настроената Свободна демократическа партия и екологичната Зелена партия.

Меркел тества политическата си власт на започващите коалиционни преговори

Меркел тества политическата си власт на започващите коалиционни преговори

Днес стартира първият кръг преговори

Но политиките на трите партии се различават и през последните няколко седмици политици от всички партии показаха, че не са готови на големи компромиси по въпроси като миграцията в ЕС и околната среда.

Високопоставен представител на Христяндемократическия съюз дори заяви, че консерваторите може да се наложи да разговарят и със социалдемократите.

"Не може да излезем от това без компромиси", казала Меркел пред парламентарната си група, информира вестник "Билд".

Тя обяви, че очаква до Коледа да има работещо правителство, но други политици смятат, че по-вероятно е да има коалиция чак през януари.

Вчера вечерта лидерът на Христянсоциалния съюз Хорст Зеехофер се е срещнал с представители на Зелената партия. Водачът на парламентарната група на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт заяви пред германска телевизия, че са провели "учтив разговор" в продължение на час, докато са яли баварски гевреци.