Европейският съюз може да приеме мерки срещу Русия, ако се запази интензивността на ударите по Алепо както преди хуманитарната пауза.

Това предупреди германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след първия ден на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, цитирана от ТАСС.

Русия иска да отслаби ЕС, убеден Туск

Русия иска да отслаби ЕС, убеден Туск

Брекзитът не беше наше решение и желание

"Мисля, че ако бомбардировките се запазят толкова интензивно, колкото бяха те преди, това ще бъде основа за обсъждане на допълнителни действия", каза тя, след като беше запитана каква основателна причина може да използва ЕС, за да обсъди антируски санкции.

В същото време канцлерът подчерта, че евролидерите не са дискутирали график за по-нататъшни обсъждания за потенциално налагане на рестриктивни мерки на Москва заради ролята й в Сирия.

Тя поясни, че лидерите само са обсъдили "какви мерки трябва да бъдат предприети, ако е необходимо" и че има "много други формати в ЕС за това".

Според нея "има широк консенсус (сред страните членки - б.р. на ТАСС) по отношение на стратегическите възможности, свързани с Русия".

"От една страна има желание за поддържане на нормални отношения като ние сме част от така наречената Европейска платформа. От друга страна ние виждаме, че Русия не търси партньорство, а разширяване на сферата си на влияние", обясни Ангела Меркел и добави, че "дискусията е била фокусирана върху това", докато разговорите за санкции срещу Русия на срещата на върха са били "тежки".

Междувременно премиерът Борисов промени мнението си, изразено снощи, което бе в полза на санкциите срещу Русия, мотивирайки се с бомбардировките в Алепо.

"Всички решихме, че с един жест, с добро... Санкциите заради Минските споразумения остават, докато мирните договорености не се изпълняват, а за нови санкции ще говорим едва, ако продължат всички тези бомбардировки, които носят убийства и загуба на човешки живот", изрази премиерът ни новата си позиция.