Ясно е, че руската стратегия е отслабване на Европейския съюз. Нашата цел не е ескалиране на напрежението с тази страна. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на първия ден на 2-дневната среща в Брюксел. 

Припомняме, че сред основните теми бе сирийската криза и руското участие във военните действия там. Обсъдени са били санкции срещу Москва заради агресията в Алепо. Припомняме, че по-рано бе съобщено, че се обсъждат всички възможности. 

Изглежда, че в крайна сметка допълнителни санкции няма да бъдат налагани, но членките остават в готовност и следят ситуацията. Италия се обяви срещу тях. 

Туск също така коментира и участието на британския премиер Тереза Мей, която запозна лидерите със старта на процеса по Брекзита. 

Той припомни, че това не е било решение и желание на ЕС. Моето желание е Съюзът да остане в този състав още десетилетия, подчерта той. 

На забележката на Мей да не бъдат провеждани срещи на върха без британско участие, той заяви, че понякога има причини за това. 

Днес се очаква да бъде обсъдено търговското споразумение с Канада, което Валония за втори път отказа да приеме и по този начин спъва белгийското правителство да се присъедини към останалите държави.