Германският канцлер Ангела Меркел изключи големи новогодишни празненства тази година, но увери, че с необходимите предпазни мерки ще бъде позволено на семействата да отпразнуват заедно коледните празници, информира АФП.

"Ще бъде Коледа под условията на короната, но не трябва да бъде самотна Коледа", каза Меркел, но изключи "пищни новогодишни празненства".

Частичната блокада в Германия влезе в сила

Частичната блокада в Германия влезе в сила

12 097 нови случая за последното денонощие и 49 починали

Канцлерът също призова германците да спазват новите ограничения, за да постигнат "обрат" в борбата с коронавируса.

"Ние зависим от сътрудничеството, приемането и разбирането на хората в нашата страна за тази работа", каза тя на първия ден от четириседмичната блокада, която доведе до затваряне на ресторантите, баровете, кафенетата и др.

"В ръцете на всеки е този ноември да постигнем общ успех, обрат", подчерта тя пред журналисти в Берлин.

Броят на заразените с COVID-19 в Германия надхвърли 500 000

Броят на заразените с COVID-19 в Германия надхвърли 500 000

Напредване на пандемията

"Ако успеем да забавим разпространението на вируса, ние ще можем да създадем предварителни условия за сносен декември", смята тя.

Меркел предложи събиранията да са с малко хора и хората да помислят за "предварителна карантина за няколко дни" преди да се срещнат с по-възрастни роднини, за да се намалят рисковете.

"Ако всички ние се държим благоразумно през ноември, ще си позволим по-голяма свобода по Коледа", добави тя.

Икономиката на Германия се разшири с 8,2%

Икономиката на Германия се разшири с 8,2%

Икономиката се разшири след исторически спад през второто тримесечие

Институт "Роберт Кох" потвърди 12 097 нови случая за последното денонощие и 49 починали. Общо в страната заразените са 545 027 и 10 530 починали.

Данните показват спад спрямо рекордите в края на миналата седмица, въпреки че това може да се дължи на по-малкия брой тествани хора през уикенда.

Броят на приетите пациенти в интензивните отделения се удвои от малко над 1000 преди 10 дни до малко под 2000 сега, обяви Меркел. Тя допълни, че целта на новите ограничения е да се прекъсне разпространението на заразата, така че проследяващите контакти още веднъж да могат да се справят с веригата от инфекции. Бързото разпространение на вируса в последно време означава, че германските власти повече не могат да установят произхода на заразяване при три от четири случая.