Германският канцлер Ангела Меркел призна в последното си новогодишно обръщение към нацията на този пост, че 2020 г. е била най-трудната от 15-годишното ѝ ръководство, но началото на имунизацията срещу COVID-19 е дала надежда за 2021 година, предаде "Ройтерс".

Аплодисменти или подигравки заслужава Меркел за кризата с COVID-19?
Обновена

Аплодисменти или подигравки заслужава Меркел за кризата с COVID-19?

Въпреки критиките, Меркел, която заяви, че не иска пети мандат, остава най-популярният политик в Германия

В рядка проява на емоции, Меркел осъди протестното движение против блокирането и заяви, че ще се ваксинира, когато това стане възможно според плана на властите.

Германия провежда избори през септември и Меркел най-вероятно ще предаде щафетата на един от тримата мъже, които се борят да ръководят нейната партия Християндемократически съюз (ХДС).

Меркел към германците: Поздравявайте се онлайн за празниците

Меркел към германците: Поздравявайте се онлайн за празниците

Да се избягват лични контакти с цел ограничаване на заболеваемостта

Четвъртият и последен мандат на Меркел бе белязан от недоволство сред консерваторите след загуби на регионални избори, за които мнозина обвиниха решението ѝ да приеме повече от един милион търсещи убежище през 2015 г.

Ако сформирането на коалиция след изборите през септември се проточи след декември, Меркел ще остане като служебен канцлер през 2022 г., докато не бъде създадено ново правителство.

Починалите от новия коронавирус (COVID-19) в Германия за първи път надхвърлиха 1000 души в рамките на едно денонощие, съобщиха по-рано германските здравни власти.