Германия е изправена пред нарастващата заплаха от нападения от крайно десни радикали, които отричат съществуването на пандемията от коронавируса и рисковете, които представлява за човешкото здраве, заяви висш служител по сигурността, цитиран от "Ройтерс".

"Апокалиптичното мислене на поддръжниците на конспиративния мит се смесва с десния екстремизъм", коментира Буркхард Фрайер, ръководител на Службата за защита на конституцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Това означава, че отричащите коронавируса могат да се обърнат към действия свързани с "терор", каза Фрайер.

Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не вярват в Covid-19

Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не вярват в Covid-19

Възрастните хора са по-малко склонни да вярват на дезинформация за коронавируса

През октомври заподозрени отричащи коронавируса атакуваха Института "Робърт Кох" за контрол на болестите в Берлин със запалителни бутилки и взривиха устройство близо до Асоциацията Лайбниц, която свързва близо 100 независими изследователски институции в Германия.

Най-голямата заплаха в Германия все още идва от крайно-десни извършители, действащи сами, като нападателя от Ханау през февруари, който уби девет души от имигрантски семейства, себе си и майка си, добави Фрайер.

Проучване на YouGov-Cambridge Globalism Project от октомври установи, че значителен процент от хората по света вярват, че коронавирсуът е умишлено създаден, убива много по-малко хора от съобщаваното, вирусът е измама или не съществува

Отричащите пандемията от коронавирус насаждат и настроения срещу ограничителните мерки с лъжливи твърдения. Конспиративни митове не липсват и в чатовете за деца и младежи - експерти предупреждават, че това е много опасно, посочи през ноември "Дойче веле".

Меркел: Пропагандата и конспиративните теории подкопават борбата с пандемията

Меркел: Пропагандата и конспиративните теории подкопават борбата с пандемията

Меркел говори пред Бундестага след обявената блокада