Британският премиер Тереза Мей обмисля промени в Споразумението от Разпети петък. Целта е да получи достатъчна подкрепа в парламента, за да бъде прокарана сделката за Брекзит след историческата загуба в парламента

Премиерът иска да си осигури подкрепата на Демократичната юнионистка партия като я увери, че няма да има твърда граница между Ейре и Северна Ирландия след Брекзит. 

Границата между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит е един от най-щекотливите въпроси в преговорите между Лондон и Брюксел.

Нито Дъблин, нито Белфаст искат твърда граница. 

Споразумението от Разпети петък или Белфасткото споразумение, сключено на 10 април 1998 г., сложи край на насилието в Северна Ирландия, продължило 30 години.

Припомняме, че споразумението на Мей бе прието от ЕС, но бе отхвърлено от депутатите, а Мей оцеля след вот на недоверие, поискан от лейбъристите. Преди това оцеля след вот, поискан от собствената ѝ партия, кто загуби мнозинството. 

Министри плашат Мей с масови оставки, ако не изключи Брекзит без сделка

Министри плашат Мей с масови оставки, ако не изключи Брекзит без сделка

Около 20 министри обаче са предупредили, че са готови да се оттеглят

Британски министри предупредиха по-рано, че премиерът Тереза Мей ще бъде изправена пред масови оставки, ако на депутатите им се попречи да се опитат да спрат Брекзит без споразумение.

Министър-председателят заяви, че е "невъзможно" да изключи Брекзит без споразумение според Член 50 от Лисабонския договор и подчерта, че "не е в правомощията на правителството", за да го направи.

Камарата на общините ще гласува план Б за Брекзит на 29 януари.

Мей ще говори пред парламента и ще внесе предложение в понеделник. Целият дебат и гласуването ще се проведат във вторник, 29 януари.

Официално Лондон трябва да напусне ЕС на 29 март тази година. Все по-упорити са обаче слуховете за отлагане на Брекзит или нов рефрендум по въпроса