Днес британският премиер Тереза Мей се връща в Брюксел, за да продължи преговорите по споразумението за Брекзит.

Предстои работа по документа, така че той да бъде приет от депутатите, след като по-рано тази седмица гласуването вече бе отложено.

От ЕС обаче вече предупредиха, че предоговаряне е невъзможно.

Мей очаквано спечели вота на недоверие
Обновена

Мей очаквано спечели вота на недоверие

Но се оттегля от лидерското място преди следващите парламентарни избори

Припомняме, че вчера тя очаквано оцеля след вота на недоверие, поискан от консерваторите.

Тя бе подкрепена от 200 депутати при минимум 159 необходими гласа "за". Против гласуваха 117 депутати.

Анализатори обаче коментират, че въпреки победата, броят на гласовете "против" е твърде голям. Това даде повод на много консерватори да призоват Мей да подаде оставка. 

Самата Мей обяви преди гласуването, че се оттегля като лидер на консерваторите. Тя няма да води партията си на следващите избори през 2022 година, съобщиха световните информационни агенции.

Тя обаче  иска да остане лидер до края на процедурата по Брекзит, който трябва да настъпи официално в края на март 2019 година.

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди следващите избори

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди следващите избори

Това обяви британският премиер преди вота на недоверие тази вечер

След гласуването Мей се върна на "Даунинг стрийт", където говори пред медиите. Тя благодари за подкрепата и заяви, че въпреки трудностите, ще се бори за довеждане докрай на процеса по Брекзит, защото вярва в по-доброто бъдеще на страната.

Мей призна, че твърде много депутати не са я подкрепили и че е "чула това, което те са казали".

Премиерът настоя, че Брекзит е достатъчно важна кауза, за да се обединят политици от всички партии.

Драмите при торите обаче бяха критикувани не само от опозицията, но и от хиляди потребители на социалните мрежи, които публикуваха подигравателни колажи и клипове на неубедителната, според тях, Тереза Мей.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, с когото Мей заплаши своите съпартийци, ако не бъде подкрепена, обяви, че подобен хаос в управлението е абсолютно неприемлив. Според него, изходът от снощното гласуване е без значение. Факт е, смята той, че премиерът е загубил мнозинството. Тя е неспособна да завърши процеса по "развода" с ЕС. Депутатите трябва да гласуват следващата седмица "нескопосаното" споразумение, написа лидерът в "Туитър".