Британският премиер Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите. Тя няма да води партията си на следващите избори през 2022 година, съобщиха световните информационни агенции. 

Тя обаче иска да остане лидер до края на процедурата по Брекзит, който трябва да настъпи официално в края на март 2019 година.

Това е обявила самата Мей на среща със съпартийци, проведена малко преди гласуването тази вечер на вота на недоверие, поискан именно от торите.

Брандън Луис, председател на консерваторите, е потвърдил за медиите новината след проведената среща.

Мей вече обяви, че ще се бори срещу вота на недоверие "с всичко, което имам".

Брекзит се отлага или спира, ако ме свалите, предупреди Тереза Мей

Брекзит се отлага или спира, ако ме свалите, предупреди Тереза Мей

Ако Великобритания има нов лидер, "бъдещето на нашата страна ще бъде поставено под риск"

Тя отбеляза, че е член на Консервативната партия от 40 г. и е заемала различни постове. Тя го е направила, защото иска по-добро бъдеще за страната си, но сега основният й приоритет е да организира плавен Брекзит. Министър-председателят искрено вярва, че е възможно Великобритания да има по-добро бъдеще и че е в ръцете на страната.

Тя поясни, че вчера е провела срещи с евролидери.

Ако Великобритания има нов лидер, "бъдещето на нашата страна ще бъде поставено под риск", предупреди Тереза Мей. Според нея нов лидер няма да има време да започне преговори с Брюксел и така парламентът ще поеме пълен контрол над процеса. Мей предупреди, че нов лидер ще трябва да отложи или да отмени Член 50.

Единствените хора, които ще спечелят от това, са Джереми Корбин (лидерът на Лейбъристката партия) и Джон Макдонъл (лейбърист), подчерта премиерът.

Самият Корбин остро нападна консерваторите заради тоталния хаос в управлението им. Според него, това е неприемливо и един вот на недоверие не променя абсолютно нищо, без значение от изхода му.

По-рано лейбъристите вече обявиха, че Корбин е готов да замени веднага на поста Мей и да спре преговорите с ЕС за Брекзит.

Мей ще спечели вота на недоверие?

Мей ще спечели вота на недоверие?

До момента 158 депутати са обявили публично, че ще подкрепят Мей

Припомняме, че очакванията са Мей да оцелее на вота.

До момента 158 депутати са обявили публично, че ще подкрепят Мей. Само 33 консерватори са заявили, че ще гласуват против премиера.

Мей се нуждае от просто мнозинство - 158 депутати от 315 - за да остане на поста. Тайното гласуване ще се проведе днес между 20,00 и 22,00 часа българско време.

Резултатът ще бъде оповестен около 23 часа българско време.

Борис Джонсън и Саджид Джавид - фаворити за поста на Мей

Борис Джонсън и Саджид Джавид - фаворити за поста на Мей

100 консерватори са изразили подкрепата си за премиера Тереза Мей

Борис Джонсън, бивш външен министър на Великобритания, и Саджид Джавид, министър на вътрешните работи, са фаворити за поста министър-председател на страната, показват последните социологически проучвания на нагласите сред консерваторите.

Социалните мрежи бяха залети с подигравателни колажи за Мей и обвинения, че нейното споразумение за Брекзит не е било прието дори от собствената ѝ партия.