Премиерът на Великобритания Тереза Мей смъмри председателя на Европейския съвет Доналд Туск за анти-Брекзит коментара му, пише "Гардиън".

Вчера Туск обеща "специално място в ада" на архитектите на Брекзит. Коментарът му предизвика бурно недоволство от някои британски политици.

Мей заяви, че е провела няколко добри срещи с представителите на ЕС. По думите й разговорите са били ожесточени, но конструктивни. Тя е обяснила пред тях, че са необходими промени в предпазния механизъм за Ирландия. Промените трябва да бъдат правнообвързани, каза тя.

Снимка 405262

Източник: ЕПА

Корбин изпрати писмо на Мей с исканията на лейбъристите за Брекзит

Корбин изпрати писмо на Мей с исканията на лейбъристите за Брекзит

Иска придържане към правилата на митническия съюз

Министърът-председателят разкри още, че с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са се съгласили да продължат разговорите.

Запитана за коментара на Туск от вчера, Мей отговори, че е разговаряла с председателя на Европейския съвет и го е предупредила, че подобно поведение няма да помогне и води до смут. Според нея на Острова са смаяни от изказването му.

Снимка 405261

Източник: ЕПА

Иначе британският премиер заяви, че ще изведе страната от ЕС по план - 29 март. От разговорите с евролидерите е разбрала, че желаят споразумение за Брекзит.

Брекзитът се отлага за 24 май?

Брекзитът се отлага за 24 май?

Таен план на британското правителство

Туск обяви след срещата с Мей, че все още няма изгледи за пробив.

Премиерът на Обединеното кралство се срещна и с представителите на Европейския парламент. Тя проведе разговори с председателя Антонио Таяни и Ги Верхофстат, който води Работната група на законодателния орган за Брекзит.

Верхофстат съобщи, че Мей е казала пред тях, че Великобритания приема, че трябва да има някакъв предпазен механизъм за Ирландия в споразумението за Брекзит.

Тя "ни увери, че ще има предпазен механизъм", добави той. По думите му всички проблеми с предпазния механизъм трябва да бъдат отразени в политическата декларация.

Снимка 405264

Източник: ЕПА

Таяни предупреди от своя страна, че Брекзит без споразумение би било "икономическа и хуманитарна катастрофа". Според него това е "много опасно решение". Верхофстат също го определи като "катастрофа".

ЕС въвежда "твърда" граница или вади Дъблин от единния пазар при Брекзит без сделка

ЕС въвежда "твърда" граница или вади Дъблин от единния пазар при Брекзит без сделка

Ирландия е била предупредена, че ще бъде изправена пред труден избор

Междувременно "Блумбърг" съобщава, позовавайки се на източници, че Мей е поискала на срещата си с Юнкер и с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предпазният механизъм за Ирландия да е с някакъв срок. Европейският съюз е отхвърлил искането.

Дейв Кларк от АФП коментира езика на тялото от срещите на Туск с Мей днес и вчерашните разговори на председателя на Европейския съвет с премиера на Ирландия Лео Варадкар.