В либийската столица Триполи мина, заложена от наемници от руската армия "Вагнер", рани 8 души от едно семейство, включително шест деца, съобщи агенция "Анадолу".

Частна армия "Вагнер" се ръководи от близкия до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, известен с прозвището "Готвача на Путин".

Представителят на либийското здравно министерство Видад Абу ал Ниран заяви, че някои от ранените са в тежко състояние, останалите са със средно тежки травми.

Разследване разкрива мащаба на действие на руските наемници от Вагнер в Либия

Разследване разкрива мащаба на действие на руските наемници от Вагнер в Либия

Ползват достъпна единствено за руската армия техника и извършват военни престъпления

Мината е избухнала в района Ал Хела.

Руските наемници са заложили на същото място още две мини при действията си заедно с армията на метежния генерал Халифа Хафтар.

В неделя двама либийски военни загинаха при взрив, докато са очиствали района от мини.

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руските наемници подкрепят военните в ЦАР

Командването на САЩ в Африка обяви, че има "потвърдени фотографски доказателства", че групата "Вагнер", частна паравоенна структура, която се спонсорира от руското правителство, поставя мини "безразборно" около Триполи и Сирт от средата на юни.

"Спонсорираната от руската държава група "Вагнер" демонстрира пълно пренебрежение към безопасността и сигурността на либийците", подчертаха от Africom и допълниха, че безотговорните тактики на групата удължават конфликта. Според американските военни организацията е отговорна за ненужно страдание и смъртта на невинни граждани.