Задълбочава се кризата в управляващата коалиция на Румъния, предаде АГЕРПРЕС.

След като в началото на септември премиерът Флорин Къцу внезапно уволни след критики срещу него министър от по-малкия коалиционен партньор, днес неговите съпартийци в кабинета обявиха, че се оттеглят в знак на протест.

Съпредседателят на USR PLUS Дан Барна съобщи на пресконференция, че оставките ще бъдат официално подадени във вторник сутринта.

Премиерът Къцу се сблъска с призиви да подаде оставка след като уволни министъра на правосъдието Стелиан Йон, член на реформаторската партия USR-PLUS.

В основата на скандала е спорен план за развитие в размер на 10 млрд. евро за местните общности, прокаран от Къцу и неговата Национално-либерална партия, по-голямата партия в дясноцентристкото правителство.

Критиците на плана казват, че на предложението му липсва прозрачност и се използвало от Къцу за купуване на подкрепата на влиятелни местни политици преди вътрешнопартийните избори този месец.

Проектът се нуждаеше от одобрението на Йон, преди да може да продължи, което Йон отказа да даде.

Премиерът нарече поведението на Йон "изнудване".

Флорин Къцу е новият премиер на Румъния

Флорин Къцу е новият премиер на Румъния

Очаква се утре парламентът да гласува правителството

Ако Къцу не си тръгне, реформаторската партия също е готова да подкрепи вот на недоверие срещу сегашното правителство.

Според лидерите на USR-PLUS тя вече е започнала да проучва възможността за такова предложение с други партии.

Къцу, премиер от декември, е в надпревара срещу своя предшественик като премиер и настоящ председател на партията Людовик Орбан в партийните избори в края на септември.