Мишел Барние, който през последните няколко години води преговорите от името на ЕС за оттеглянето на Великобритания от Общността и сключването на търговско споразумение с Лондон заяви, че сега планира се върне във френската политика, информира АФП.

Той отбеляза пред френско радио, че не възнамерява да се присъедини към центристкото движение на президента Еманюел Макрон и по-скоро ще се върне към десните.

"Искам да използвам енергията, с която все още мога да допринеса за страната ми", каза той пред радио Франс инфо и добави, че ще види къде може да бъде полезен.

Преди да напусне Брюксел Барние намекна, че може да се върне в дясната партия "Републиканците".

"Ще се опитам да добавя моя камък, към моето политическо семейство, което също трябва да бъде изградено наново, и към френския политически дебат", поясни той.

Но избегна въпрос дали обмисля да се кандидатира за президент през 2022 г., като отговори само, че е "патриот и европеец".

Преди да стане главен преговарящ на ЕС за Брекзит през 2016 г. Барние служи като еврокомисар по вътрешния пазар от 2010 до 2014 г.

Но 69-годишният също е ветеран във френската политика. През 90-те г. на миналия век той е оглавявал няколко министерства, включително и на външните работи.