Младежи вилняха в шведския град Гьотеборг и малки населени места през тази нощ, подпалвайки автомобили. Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви, че изглежда атаките са били организирани, информира "Ройтерс".

В Швеция е регистриран ръст на насилието в районите с висока безработица и други социални проблеми. Вчерашните безредици напомнят за размириците в столицата Стокхолм през 2013 г., макар че на този етап не е ясно кой стои зад случилото се в понеделник вечерта.

Снимка 373180

Нарастващото недоволство срещу извършваните от банди престъпления и насилието са основна тема в кампанията преди националните избори през следващия месец.

Полицията информира, че до 100 автомобилa са били подпалени и са били обект на вандалски акт във втория по големина град в Швеция и други населени места. Властите не съобщиха кой може да стои зад престъплението, като само потвърдиха, че са замесени банди с младежи, но не е ясно колко души са участвали във вандалския акт.

В същото време няколко коли са изгорени през нощта в Стокхолм.

"Изглежда много организирано, почти като военна операция", каза шведският министър-председател в интервю за местно радио.

"Обществото винаги е готово да реагира твърдо срещу такъв тип неща", добави Льовен.

Снимка 373181