В Либия председателят на Камарата на представителите Акила Салех Иса, който е в колаборация с командваната от Халифа Хафтар самопровъзгласена "Либийска национална армия", съобщи, че е обявил обща мобилизация на териториите, контролирани от тази армия, предаде Дойче веле.

Това стана след като сили на Хафтар унищожиха турски дрон на летището в Триполи. Според представители на армията му, безпилотният парата е бил готов да излети, за да бомбардира позиции на либийската армия.

По-рано Хафтар фактически обвини Анкара в намеса във вътрешните работи на Либия, след което забрани да се осъществява връзка по море и въздух с Турция.

Силите на Хафтар бомбардираха Триполи

Силите на Хафтар бомбардираха Триполи

Призивът на ООН за двучасово спиране на огъня не беше уважен…

Представител неговата армия заяви, че вече "всички турски плавателни съдове и самолети ще бъдат разглеждани като вражески цели. Наред с това той заплаши, че скоро ще бъдат арестувани всички турски граждани, намиращи се на либийска територия.

Същевременно Анкара поиска от хората на Хафтар незабавно да освободят шестима турски граждани, задържани в източната част на Либия, която е под контрола на "Либийската национална армия"

Турското външно министерство определи задържането им като бандитизъм. В официално изявление, публикувано в неделя, 30 юни, се посочва, че ако те не бъдат освободени, силите на Хафтар ще се превърнат в законни цели.

Анкара подкрепя признатото от ООН правителство на Либия с премиер Фаиз Сарадж.

Хафтар от своя страна подкрепя опозиционното правителство, намиращо се в източната част на Либия.

Либийското правителство обвини ООН, че с бездействието си поощрява Хафтар

Либийското правителство обвини ООН, че с бездействието си поощрява Хафтар

Искове в международни съдилища…