Американската биотехнологична компания Moderna ще иска около 50-60 долара за ваксина срещу коронавируса, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, които са запознати с разговорите между компанията и потенциални купувачи.

Цената е по-висока от договореностите на други производители на ваксини с правителства. Тази цена ще се използва в САЩ и други държави с високи доходи, които според компанията ще са с приоритет.

Започна най-голямото в света клинично изпитание на ваксина против коронавируса

Започна най-голямото в света клинично изпитание на ваксина против коронавируса

Все още няма гаранции дали експерименталната ваксина

Акциите на базираната в Бостън биотехнологична компания нараснаха с почти 325% тази година, след като кандидатът за ваксина по предварителни данни показва ефикасност. Компанията е първата, която започна клинични изпитания в САЩ. Тази седмица разшири споразумението си с правителството на САЩ, което сега е близо за 1 милиард долара за разработване на ваксина.

Търсената от Moderna цена вероятно няма да е окончателна. Курсът ще е около 50-60 долара, което означава 25-30 долара за доза. Тази цена е значително по-висока от споразумението на Pfizer и на германския партньор BioNTech с правителството на САЩ. Миналата седмица страните сключиха споразумение за предварително закупуване на ваксини при цена 19,50 долара за доза.

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

70-80% от световното население трябва да се ваксинира

AstraZeneca сключи сделка за потенциална ваксина с Холандия, Германия, Франция и Италия, която предвижда 3-4 долара за доза.

Междувременно проучване в журнала New England Journal of Medicine, цитирано от АФП, показва, че ваксината на Moderna срещу коронавируса предизвиква имунен отговор и предотвратява репликиране на коронавируса в носа и белите дробове на маймуните.

Фактът, че ваксината пречи на вируса да се репликира в носа се разглежда като особено важно за предотвратяване разпространението на коронавируса.

САЩ купуват още 100 млн. дози ваксина за близо $2 млрд.

САЩ купуват още 100 млн. дози ваксина за близо $2 млрд.

САЩ могат да закупят още 500 милиона дози

Същият резултат не се получи, когато ваксината на Оксфордския университет беше тествана върху маймуни, макар че ваксината попречи на вируса да влезе в белите дробове на животните и да се разболеят тежко.