Днес започна най-голямото в света клинично изпитание на потенциална ваксина срещу коронавируса. Ваксината ще бъде тествана върху 30 000 доброволци. Тя е една от няколко кандидати на финалната права в глобалното състезание за създаване на ваксина срещу опасния вирус, информира АП.

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

70-80% от световното население трябва да се ваксинира

Все още няма гаранции дали експерименталната ваксина, разработвана от Националните институти по здравеопазване и компанията Moderna Inc, наистина ще предпазва.

Необходимото доказателство: доброволците няма да знаят дали са получили истинската доза от експерименталната ваксина. След поставяне на две дози учените ще следят отблизо в коя група има повече инфектирани. Доброволците ще подновят рутинните си дейности, особено в райони, където вирусът все още се разпространява лесно.

За съжаление ние в САЩ имаме много инфектирани сега, за да получим този отговор, коментира доктор Антъни Фаучи пред осведомителната агенция.

САЩ купуват още 100 млн. дози ваксина за близо $2 млрд.

САЩ купуват още 100 млн. дози ваксина за близо $2 млрд.

САЩ могат да закупят още 500 милиона дози

От Moderna съобщиха, че ваксинацията е направена в Савана, Джорджия. Това е първото място сред повече от 70 места за изпитания в страната.

По-рано този месец на по-малки финални тестове Китай и Оксфордският университет започнаха да поставят експериментални ваксини в Бразилия и други тежко засегнати държави.

Русия се надява да произведе 200 млн. дози ваксина до края на 2020 г.

Русия се надява да произведе 200 млн. дози ваксина до края на 2020 г.

Дмитриев се надява, че проектът ще получи разрешение следващия месец

Но САЩ изискват всяка използвана ваксина в страната да се тества на американска територия и поставят високи изисквания: всеки месец до есента финансираната от правителството COVID-19 Prevention Network ще публикува ново проучване за водещ кандидат - всеки с 30 000 нови доброволци.

Големите проучвания нямат за цел само да установят дали ваксината работи, а също нейната безопасност. Впоследствие учените ще могат да сравнят всички дози.

През август започва финално изследване на експерименталната ваксина на Оксфорд, последвано от тест на кандидат на Johnson & Johnson през септември и на Novavax през октомври, ако всичко е по план. Това лято Pfizer планира свое проучване с 30 000 доброволци.

През последните седмици повече от 150 000 американци са проявили интерес да участват като доброволци в изпитания на ваксини против коронавируса.

Обикновено отнема години за създаването на нова ваксина от нулата, но учените ускориха процеса, тъй като е най-добрата надежда на света в борбата с пандемията. Пандемията дори не съществуваше до края на декември 2019 г. Производителите на ваксини запретнаха ръкави на 10 януари, когато Китай сподели генетичната последователност на вируса.

Само 65 дни по-късно, през март, създадена от Националните институти по здравеопазване ваксина бе тествана върху хора.