Премиерът на Индия Нарендра Моди отправи ново предупреждение към Китай след кръвопролитния граничен сблъсък по-рано тази година. Той използва най-важната си реч за годината, за да обещае изграждане на по-силна армия, информира АФП.

Моди каза по време на церемония по повод на Деня на независимостта, че суверенитет на Индия е "върховен" и че отношенията със съседите зависят от сигурността и доверието.

Моди разпорежда преглед на военни резерви и разполага флот и ВВС след сблъсъка с Китай

Моди разпорежда преглед на военни резерви и разполага флот и ВВС след сблъсъка с Китай

Силите са оперативно готови за интензивни бойни действия

Индийският премиер изнесе речта си в историческата крепост "Червеният форт" в Ню Делхи. На събитието присъстваха 4000 души, което е наполовина по-малко заради пандемията от коронавирус. Участниците спазваха дистанция от два метра.

Националистическият премиер спомена сблъсъците с Пакистан и Китай на спорните граници, но не посочи двете държави поименно.

Снимка 492401

Източник: ЕПА

"Целостта на Индия е върховна за нас. Какво можем да направим, какво могат да направят нашите войници - всички видяха това в Ладак", отбеляза Нарендра Моди, като има предвид сблъсъка с китайската армия в района на Ладак в Хималаите на 15 юни.

Китай и Индия изтеглиха войниците от спорната граница

Китай и Индия изтеглиха войниците от спорната граница

Граничните войски на двете държави се оттеглиха напълно на повечето места

По време на кратките сблъсъци загинаха 20 индийски войници. Двете страни се биха с пръчки, камъни и юмруци.

Китай също призна, че е понесъл загуби, но не разкри броя на загиналите войници.

Двете страни се обвиняват взаимно за възникналия конфликт.

Снимка 492402

Източник: ЕПА

Моди увери, че не е изгубена земя в битката, но военни експерти използваха сателитни изображения, за да оборят, че китайски войници са окупирали гранична територия, към която Индия има претенции от десетилетия.

Ню Делхи отвърна с използване на икономически оръжия срещу Китай. Забрани най-малко 59 мобилни приложения, а също така прие мерки за ограничаване дейността на китайски фирми в страната.

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Тази перспектива ще бъде обсъдена на среща на командването на ВВС в Ню Делхи на 22-24 юли

Моди отбеляза, че сега отношенията със съседите се свързват със "сигурност, напредък и доверие".

"Съсед не е само някой, който споделя нашата география, но този, който споделя нашите сърца. Където отношенията са уважавани, там има затопляне", смята той.

Снимка 492400

Източник: ЕПА

Ще укрепим 1,4-милионната армия, обеща Нарендра Моди и добави, че Индия укрепва армията си с цел поддържане на мир и хармония. Той настоя Индия да разчита на собственото си производство в сферата на отбраната.

Министър-председателят каза още, че приоритетът му е да извади Индия от кризата с коронавируса. Той обеща да отделят 1,3 трилиона долара за 7000 инфраструктурни проекта.

Изтребители "Рафал" излетяха от Франция за Индия

Изтребители "Рафал" излетяха от Франция за Индия

Споразумението е на стойност около 9,4 милиарда долара