В Молдова гражданите на страната за първи път гласуват на президентски избори от 90-те години на XX век. Изборите се разглеждат като война между поддръжниците за по-тясно сътрудничество с Русия и тези, които желаят евроинтеграция, съобщават световни агенции.

В Молдова искат един народ с един език, живеещ в две държави

В Молдова искат един народ с един език, живеещ в две държави

Засегнатата от криза държава с население от 3,5 милиона души е най-бедната в Европа. Тя е раздирана от корупционни скандали по високите етажи на властта. Това се случва също на фона на призиви в Румъния за обединение с Молдова.

Кандидатите за президент са с диаметрално различни визии за бъдещето на страната - от призив за задълбочаване на връзките с Москва, до ангажимент за евроинтеграция.

Румънци излязоха на шествие с искане за обединение с Молдова

Румънци излязоха на шествие с искане за обединение с Молдова

Над 2000 души шестваха по улиците на Букурещ

В 7 часа местно време близо 2 хиляди изборни секции отвориха врати.

Молдова е разтърсвана от протести и политическа нестабилност, откакто мистериозно изчезнаха 1 милиард евро от три банки миналата година, което подкопа народната подкрепа за прозападната коалиция.

Западни наблюдатели отбелязват, че молдовците не се доверяват на властите след скандала, който доведе и до блокиране на помощта от ЕС.

41% от молдовци живеят с под 5 долара на ден, докато средната месечна заплата е 240 долара, показват данни на Световната банка.

Последните преки президентски избори бяха през 1996 година. През последните 20 години депутатите избираха държавния глава на страната. Прозападната коалиция даде право на народа да избира президента, но проруският кандидат Игор Додон от социалистите, който е фаворит според социологическите проучвания, обеща нови парламентарни избори.

От Централната избирателна комисия обявиха, че вотът ще бъде наблюдаван от 3 200 молдовски наблюдатели и 562 международни.

Додон е един от деветимата кандидати, които участват в надпреварата.

Водещият прозападен кандидат е Мая Санду от дясноцентристката опозиция, която получи подкрепа, след като в сряда кандидатът на управляващата партия Мариан Лупу се оттегли и даде подкрепата си за Санду.

Санду, бивш образователен министър, който е работил в Световната банка, изтъкна пред "Франс прес" преди изборите, че властите ще трябва да работят здраво, за да си върнат доверието на народа.

Ние желаем европейска интеграция, защото виждаме истинската демокрация и просперитет за работещите в ЕС, поясни тя.

Додон каза пред медията, че "не е против ЕС", но няма достатъчно подкрепа от Европа, за да убедят молдовците, че бъдещето ще бъде по-светло.

"Какво сме получили от Европа? Нищо", заяви Додон, който беше икономически министър от 2006 до 2009 година. Той обеща да "възстанови стратегическото партньорство с Русия".

Секциите ще бъдат затворени в 21 часа местно време, а първите резултати се очакват около 23 часа.