Премиерите на Холандия и Великобритания нападнаха Русия и обявиха, че Москва "не зачита световните ценности", пише "Гардиън".

Тереза Мей и Марк Рюте излязоха със съобщение относно разкритията, че военното разузнаване на Русия се е опитало да извърши кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Според тях Главното разузнавателно управление на Русия извършва "недопустими" кибердействия срещу "институции по света, включително и Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага".

"Този опит за достъп до системите за сигурност на международна организация, която работи за унищожаването на химическите оръжия в света, показва, че ГРУ не зачита световните ценности и правила, които ни държат в безопасност", се казва в съобщението на двамата лидери.

"Безразсъдните операции на ГРУ се простират от унищожителни кибердействия до използването на незаконни нервнопаралитични агенти, както ние видяхме в Солсбъри. Тази атака остави четирима души да се борят за живота си и една жена почина", допълват Рюте и Мей.

НАТО изрази солидарността си с Великобритания и Холандия и обвини Русия в "безочливи опити за подкопаване на международно право и институции".

По-рано днес Холандия обяви, че е изгонила четирима руски агенти през април заради заговор за хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия, чиято централа е в Хага.

Междувременно британското външно министерство обвини руското военно разузнаване, че е извършило шест кибератаки по цели в западни държави между 2015 г. и 2017 г. Москва категорично отрича.

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Драстично нарушение на международното право…

ЕС също осъди "агресията" на Русия.