Москва е против всякаква въоръжена надпревара. Резултатите от Съвета Русия-НАТО показват липса на оптимизъм.

Това заяви руският военен министър Сергей Шойгу по време на Петата Московска конференция за международна сигурност, цитиран от руски медии.

Шойгу предупреди, че действията на САЩ и НАТО, включително разгръщането на военна инфраструктура до границата с Русия, кара Москва да предприеме адекватни ответни военнотехнически мерки.

САЩ и НАТО едновременно започнаха да разгръщат военна инфраструктура в близост до руските граници, привеждайки опасни противоракетни планове и пристъпиха към увеличаване на военни разходи. Тези действия ни принуждават да предприемем ответни военнотехнически мерки. Но аз бих искал да подчертая: Ние сме против всякаква въоръжена надпревара”, подчерта военният министър.

Според него срещу Русия се води открита и безкомпромисна информационна война.

Звучат изявления за заплаха от страна на Москва към европейски държави, с което се цели военно сдържане на нашата страна, поясни той.

Въпросът за европейската сигурност ще бъде обсъден утре. Ситуацията в тази област е плачевна. Военното сътрудничество на Русия със страните от НАТО и ЕС е замразено не по наша вина.  Нямаше оптимизъм на последното заседание на Съвета Русия-НАТО на 20 април, каза военният министър на руската държава.

По думите му старите схеми за контрол над въоръжението са отживелица, подчертавайки, че партньорите използват недобросъвестни механизми.

Според него Брюксел и много други столици позволяват диалог с Русия само по въпроси от взаимен интерес, използвайки в диалога с Москва тон като на „строг учител” към „небрежен ученик”.

По-рано секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев обяви, че Москва е ревизирала стратегията си за безопасност, изключвайки нова въоръжена надпревара и разглежда използването на военна сила като последен вариант за защита на страната.

На 20 април се проведе първият Съвет Русия-НАТО на ниво постоянни посланици в Брюксел след двугодишно замразяване на отношенията заради конфликта в Украйна. След срещата стана ясно, че двете страни все още не могат да разрешат различията си по геополитически проблеми.

На двудневното събитие, организирано от руското военно министерство, присъстват повече от 500 участници, включително военни представители и експерти.