"Ситуацията с кореспондента на Първи канал Иван Благин в Берлин е пряко нарушение на свободата на словото", заяви официалният представител на Руското външно министерство Мария Захарова на брифинг, предаде РТ.

"Опитват се да обвинят Благов за подбуждане на етническа омраза. Цялата атмосфера, която се развихря около тази история е пряк натиск върху медиите и свободата на словото", каза тя.

Припомняме, срещу кореспондента на Първи канал в Германия Иван Благов започна разследване за репортажа с руското момиче Лиза, за която се твърди, че е била похитена и изнасилвана от мигранти. За това съобщи Дойче веле с линк към адвокат Мартин Лютле, чиято молба стана повод за откриване на наказателно дело, предаде Интерфакс.

Сега, по думите на Лютле, берлинската прокуратура се занимава с проучване на доказателствата. По отношение на Благов на сегашния етап съществува "просто подозрение" и не е необходимо да започне дознание срещу журналиста.

Повод за това подозрение стана репортаж на Първи канал, излъчен в средата на януари. В него се разказва, че в Берлин е похитено и изнасилвано от арабски мигранти 13-годишно момиче от руски произход. Жалбата е подадена от Лютле, тъй като смята, че този репортаж повдига етническа омраза. За подобно обвинение руският журналист е заплашен между три месеца до пет години затвор.

В Берлин разследват руски журналист за лъжлива информация, разпалваща омраза

В Берлин разследват руски журналист за лъжлива информация, разпалваща омраза

Кореспондентът Иван Благой...

Според германската прокуратура, никой не е похищавал момичето. Тя избягала от дома, защото се опасявала от неприятен разговор с родителите си за проблеми в училище и повече от ден се укривала при свой приятел. Нямало никакви сексуални контакти за времето на нейното отсъствие от дома.

При това било установено, че Лиза била интимно свързана с няколко мъже още преди нейното изчезване. За това прокуратурата започнала дело за изнасилване, в което подозират двама имигранти от Турция.