Говорителят на руската държавна Дума Сергей Наришкин напомни, че резултатите от Руско-турската война от 1877-78 година са възстановяване на българската държавност и пълно освобождение на българския народ от османския гнет, съобщи ТАСС.

Турция отново "стои на страната на злото", коментира Наришкин при откриването на изложба от гравюри и фотографии, посветени на 139-та година от освобождението на България от турското робство, подредена в Държавната Дума.

Историята се повтаря. И днес в глобалното противопоставяне на доброто и злото Турция отново стои на страната на новите варвари на 21 век – международните терористи. А Русия, както и преди, оглавява борбата с общия враг за цялата световна цивилизация”, коментира Наришкин.

Тази експозиция, изтъква той, е в памет на руските войници и българските опълченци, които рамо до рамо са се сражавали срещу общия враг.

Той благодари на българския народ за „благородното отношение” към падналите воини от руската армия, припомняйки, че улици и площади в българските градове носят имената на руски генерали.

А отношенията ни с България, културните и духовни връзки, родството ни – то е по-силно от всякакви опити за разделение на народите и страните ни, подчертава Наришкин.