Русия не се занимава със смяна на режими и намеса в суверенните дела на други държави за разлика от Съединените щати. Тази позиция изрази руското посолство във Вашингтон, информира ТАСС.

Коментарът е в отговор на изявления на директора на ЦРУ Майк Помпео по време на изслушване в Сената за позицията държавен секретар на САЩ.

 Помпео: Тръмп може да атакува Сирия и без санкция от Конгреса

Помпео: Тръмп може да атакува Сирия и без санкция от Конгреса

Такова право му дава чл. 2 от конституцията на САЩ...

Посолството отбелязва, че "още веднъж чухме неоснователни обвинения за намеса на Русия в изборния процес на САЩ от американски законодатели и от самия кандидат".

"С това те арогантно сравняват действията на САЩ ("за насърчаване на демокрация и човешки права") с руски действия ("подкопаване на западните демокрации") и "желание за оказване на влияние на изборните резултати", се допълва в съобщението на руската дипломатическа мисия.

"Бихме искали още веднъж да отбележим, че Русия не се занимава със смяна на режими, намеса във вътрешните дела на други държави или организиране на "революции". САЩ обаче са майстори на тези техники, тъй като имат доста опит в тази сфера", се казва още в съобщението.

Протест прекъсна изслушването на Помпео в Сената за държавен секретар на САЩ

Протест прекъсна изслушването на Помпео в Сената за държавен секретар на САЩ

Очаква се сенаторите да го разпитат в продължение на няколко часа

"САЩ редовно нарушават националния суверенитет на други държави чрез намеса във вътрешните им дела. Любимата тактика на американските разузнавателни служби е да се намесват в изборния процес на чужди държави и да организират преврати с цел сваляне на нежелани режими", пише в съобщението.

Марк Помпео: Край на "меката политика" спрямо Русия

Марк Помпео: Край на "меката политика" спрямо Русия

САЩ ще са лидер на демокрацията

Според руските дипломати Вашингтон има впечатляващи "постижения" в тази област.

"Има документирани факти за намеса на САЩ в изборите на Албания, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Хаити, Гвиана, Гватемала, Гърция, Доминиканската република, Индонезия, Исландия, Иран, Коста Рика, Камбоджа, Лаос, Ливан, Малайзия, Мавритания, Малта, Непал, Никарагуа, Панама, Перу, Румъния, Сан Марино, Словакия, Сомалия, Тайланд, Украйна, Уругвай, Чили, Шри Ланка и Ямайка", изброява руската дипломатическа мисия в САЩ.