Американският законопроект в Конгреса, който предвижда санкции срещу компании, които участват в строителството на газопровода "Северен поток - 2", се явява нова вълна на русофобска кампания.

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска

Южният газов коридор слага край на руския газов монопол в Югоизточна Европа

Този коментар направи говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова по повод прокарания вчера законопроект в Комисията по външни работи към Сената на САЩ, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се обърне внимание, че до момента в Конгреса на САЩ само се обсъжда нова вълна русофобски мерки", отговори говорителят на въпрос да коментира инициативата.

Русия: "Турски поток" минава през България, Унгария и Сърбия, не през Гърция

Русия: "Турски поток" минава през България, Унгария и Сърбия, не през Гърция

Втората линия е директно към България, обяснява руският енергиен министър

"Те обсъждат много неща, не винаги се вземат решения. Трудно е да се каже до какво ще доведе това", добави Захарова.

Според нея от 2011 г. Вашингтон е наложил санкции срещу Москва над 70 пъти под различен претекст.

"Но нито бившата американска администрация, нито сегашната постигнаха нещо. Русия води независима политика на международната арена и ще продължи да го прави. САЩ нищо не могат направят по този въпрос", категорична е Мария Захарова.

"Това се отнася и за "Северен поток - 2". Газопроводът е построен въпреки всички заплахи, и тези, които въвеждат санкции, стават за посмешище, когато публично потвърдят нежеланието си да се присъединят към проект, който е в тяхна полза или отказват да позволят на други да участват. Това е доказателство за тяхното безсилие и неспособност да използват други налични инструменти. Не мисля, че трябва да коментирам това всеки път", заключи Захарова.

"Газпром" възкресява прикрито проекта "Южен поток"?

"Газпром" възкресява прикрито проекта "Южен поток"?

Разширяване на газовата инфраструктура на юг