Може ли сенатор Бърни Сандърс да си осигури номинацията на супервторника, 3 март 2020 г., когато редица американски щати ще гласуват на първичните избори за излъчване на кандидат за президент на САЩ?

Това е възможно заради разделението на умерения вот в Демократическата партия.

Сандърс обяви началото на политическа революция в САЩ

Сандърс обяви началото на политическа революция в САЩ

Било време да се заеме с американския корпоративен и финансов елит

Новинарският сайт Axios представя няколко сценария:

Сценарий #1: Делът на гласовете за Бърни на супервторника е 5% пред втория кандидат (да речем 30 на сто срещу 25%). Бърни ще има 96 делегати повече от втория най-подкрепян кандидат. В такъв случай е възможно, но много трудно може да се изпревари Сандърс. За да спечели номинацията, този кандидат ще трябва да победи Бърни Сандърс средно с 53% срещу 47 на сто в останалите щати.

Сандърс печели първичните избори в Ню Хемпшър

Сандърс печели първичните избори в Ню Хемпшър

Според проучванията, той води убедително

Сценарий #2: След супервторника Бърни Сандърс има 10% преднина пред втория кандидат (да речем 30% срещу 20 на сто). Бърни ще има 198 делегати повече от втория най-силен кандидат. Малка е вероятността Сандърс да бъде победен, тъй като съперникът му ще трябва да побеждава средно с 55% срещу 45%.

Сценарий #3: Бърни води след супервторника с 15% на втория кандидат (35% срещу 20 на сто). Бърни Сандърс ще има 328 делегати повече от основния си опонент. Сандърс е почти сигурен кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ.

Сандърс спечели на гласуването вчера в Ню Хемпшър.

Бърни Сандърс: Милиардерите подкрепят Бутиджидж

Бърни Сандърс: Милиардерите подкрепят Бутиджидж

Напрежение в Демократическата партия

На 3 март ще се проведе гласуване в Алабама, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Върмонт и Вирджиния. На супервторника ще бъдат разпределени 1357 делегати от 3979. Това предимно се дължи на гласуванията в Калифорния и Тексас - двата най-многолюдни американски щата. Те съответно имат 415 и 228 делегати.