Повечето мюсюлмани в Турция се нуждаят от "религиозна" конституция и принципите за светска държава в основния закон трябва бъдат премахнати от новата харта.

Това поиска председателят на турския парламент Исмаил Кахраман, което бележи потенциално разрушаване на основите на модерната република, цитиран от Ройтерс.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, чиито основи са в политическия ислям, настоява за изготвяне на нова конституция. Настоящият основен закон на страната датира от 1980 година.

Но в Турция има среди, които се страхуват, че приемане на нова конституция би довело до пренасочване на още власт в ръцете на президента Реджеп Ердоган, който настоява парламентарна система да бъде заменена от президентска. Правителството обаче обещава новата конституция да бъде създадена на базата на европейските стандарти за човешки права.

Новата конституция не трябва да има светски момент, изтъкна Кахраман в реч късно вчера, според видео, публикувано от турска медия.

Трябва да се обсъди религията...тази нова конституция не трябва да бъде нерелигиозна, трябва да бъде религиозна конституция”, поиска политикът.

Кахраман добави още, че в настоящата конституция има религиозни моменти, защото ислямските празници са обявени за публични.

Като председател на законодателния орган Кахраман съблюдава действията по изготвянето на нов основен закон.

Управляващата партия държи 317 места в 550-местния парламент, но се нуждае от подкрепата на 330 депутати, за да предложи провеждане на референдум за нова конституция, което означава, че партията на Ердоган се нуждае от подкрепата на опозиционни политически сили.

От опозицията обявиха, че секуларизмът е основният принцип на социалния мир и че той осигурява всеки да има религиозна свобода.

Проучване на Pew от 2013 година показва, че 12% от турците искат шариатът да бъде основният закон в страната.