Въздушните полети между Европа и Америка ще се увеличат, а цените ще спаднат. Това ще се случи в неделя, когато влиза в сила новото споразумение за въздушен транспорт между ЕС и САЩ, предаде АФП.

След повече от четири години на напрегнати преговори, които достигнаха своя пик на 30 април 2007 г. във Вашингтон, когато бе подписано трансатлантическото споразумение "Открито небе'.

Пактът замества 21 двустранни споразумения, заедно с техните национални ограничения, между държавите членки и Съединените щати.

Всички авиокомпании на ЕС вече ще могат да поддържат директни полети до САЩ не само от своята страна, а и от всяка точка в Европа. Споразумението премахва всички ограничения по отношение на маршрути, цени или брой на полети за седмица.

Много авиокомпании ще увеличат броя на полетите и дестинациите си още в неделя. Пример за това са полетите между Лондон-Хийтроу и САЩ, те ще нараснат с около 20 % в сравнение с април 2007 г.

България, обаче няма да може да се възползва от споразумението, тъй като страната още фигурира в „предпазната клауза'. Но според експерти страна се очаква да бъде изключена от нея в най-скоро време.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро заяви, че „Това е началото на нова ера в трансатлантическата авиация, с по-евтини полети и по-сериозна конкуренция."

Двата най-големи авиационни пазара, обхващащи 60 % от световния трафик, ще си сътрудничат по-тясно във всички области на авиационната политика.

Очаква се спад в цените на трансатлантическите полети. Ползите за потребителите могат да достигнат 12 милиарда евро за първите пет години. Споразумението може да доведе до създаването на 80 000 нови работни места.

Преговорите ще продължат и през май 2008 в Словения, тъй като крайната цел на Европейския съюз е създаването на открито трансатлантическо въздушно пространство без ограничения.