Може да има вот на недоверие срещу правителството на Великобритания следващата седмица, за да се отстрани Борис Джонсън от премиерския пост и да се осигури ново отлагане на Брекзит. Това съобщи високопоставен депутат от Шотландската национална партия, цитиран от "Гардиън".

След разговори между лидерите на опозиционните партии в парламента, Стюарт Хоси коментира пред радио Би Би Си, че това е единственият начин да се спре планът на Борис Джонсън да извади страната от ЕС на 31 октомври.

Борис Джонсън понесе още едно поражение в Камарата на общините

Борис Джонсън понесе още едно поражение в Камарата на общините

Депутатите отхвърлиха предложение на правителството за миниразпускане на парламента

"Трябва да го направим, защото сега не може да се вярва, че премиерът ще се придържа към закона и ще потърси отлагане, за което парламентът гласува само преди няколко седмици", отбеляза Хоси.

"Ако сме сериозни относно отлагането, това е единственият начин", категоричен е той.

„Безсрамен човек” - вестниците за представянето на Борис Джонсън в парламента

„Безсрамен човек” - вестниците за представянето на Борис Джонсън в парламента

Бурните и драматични сцени в британския парламент доминират на главните страници на вестниците

Хоси, бивш заместник-председател на Шотландската национална партия, отбеляза, че целта е спиране на Брекзит без сделка. Според него всички опозиционни партии и отцепилите се тори трябва да се обединят.

Шотландският депутат призова лидера на Либералните демократи Джо Суинсън да подкрепи опозицията, което може да доведе до поемане на управлението на Великобритания от лидера на лейбъристите Джереми Корбин. По-рано Суинсън предупреди, че няма да вкара Корбин на "Даунинг стрийт", дори и за кратък период.

Джонсън: Брекзит на 31 октомври, въпреки парламента

Джонсън: Брекзит на 31 октомври, въпреки парламента

Премиерът уважава съда, въпреки че не приема решението му

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън допуска Корбин временно да поеме управлението, за да осигури отлагане на Брекзит и организиране на предсрочни избори.