Жител на Мексико почина, след като е бил заразен с птичи грип. Това е първият лабораторно потвърден случай на инфекция при хора с грипен вирус A(H5N2) в световен мащаб и първият случай на птичи грип H5, докладван при човек в Мексико. Това предават от Reuters по информация на Световната здравна организация (СЗО).

СЗО уверяват, че към момента рискът от заразяване за населението глобално е нисък.

Засега източникът на вируса, от който се е заразил починалия, не е известен. Въпреки това има данни за болни домашни птици в Мексико. 59-годишният жител е бил с предишни здравословни усложнения и впоследствие хоспитализиран в Мексико Сити. Той е починал на 24 април.

Министерството на здравеопазването на Мексико съобщи, че мъжът е имал хронично бъбречно заболяване и диабет тип 2. "Това незабавно излага човек на риск от по-тежък грип, дори при сезонен грип", посочи Андрю Пекош, експерт от американския университет "Джон Хопкинс".

В този случай няма доказателства за предаване на болестта от човек на човек, като фермите в близост до дома на жертвата са наблюдавани, посочват още от Министерството на здравеопазването.

Смята се, че заразяването не е свързано с разпространението на птичи грип H5N1 в САЩ, с който досега са били заразени трима работници в млекопреработвателните ферми. Въпреки че смъртния случай в Мексико не е от същия щам като този, който в момента заразява добитъка в САЩ, и двата са от типа птичи вирус H5.

Андрю Пекош твърди, че от 1997 г. насам вирусите H5 постоянно показват склонност да заразяват бозайниците повече от всеки друг вирус на птичия грип.

"Трябва да бъдем много бдителни относно наблюдението на тези инфекции, защото всяко разпространение е възможност за този вирус да опита да натрупа такива мутации, които да го направят по-способен да заразява и хората", смята експертът от "Джон Хопкинс".

Допълнително, през май Австралия е съобщила за първия си случай на заразяване с A(H5N1) при хора, като отбеляза, че няма признаци на предаване.

Има данни за разпространение на птичи грип по бозайници като тюлени, миещи мечки, мечки и едър добитък, главно поради контакт със заразени птици. Промените във вируса се следят зорко поради опасения, че той може да се адаптира и така да се разпространява по-лесно сред хората.

ЕС и САЩ се готвят за ваксинация на животни и животновъди срещу птичи грип

ЕС и САЩ се готвят за ваксинация на животни и животновъди срещу птичи грип

Епдемията, започнала през 2020 година, набира скорост